Vijesti 27.02.2019.

GRAĐANSKA PATROLA I slučajni prolaznici sada mogu biti inspektori

ČITANJE: 2 minute

Pored brojnih komunalnih problema u gradu, Banjalučani će uskoro putem „Građanske patrole“ moći prijavljivati i ugostitelje koji su nepropisno postavili svoju ljetnu baštu.

Naime, iz Gradske uprave su najavili da je u pripremi odluka o fizičkom obilježavanju granica svih ljetnih terasa u Banjaluci, kako bi gradske službe na jednostavniji način mogle provjeriti da li je veličina bašta u propisanim okvirima.

Odjeljenje za prostorno uređenje će granice terasa označiti bijelom bojom sa ugrađenim grbom grada, a ovaj posao bi mogli početi već nakon skupštinske sjednice u martu, kada će se raspravljati o ovom prijedlogu odluke.

– U izradi je pečat grada Banjaluka koji se potapa u farbu, a geometri će na licu mjesta stavljati oznake. Svi građani i nadležne službe moći će tako odmah da vide koja je to javna površina pod zakupom i da li je neko izašao iz tog obima, a sve se može prijaviti i putem aplikacije „Građanska patrola“ – istakao je načelnik Odjeljenja Slobodan Stanarević.

On je ubijeđen da će nova odluka uvesti red u ovoj oblasti i da će smanjiti mogućnost manipulacije javnom površinom koja se daje u zakup. Vjeruje da će ugostitelji, pod starom parolom „da komšiji crkne krava“, prijavljivati čak i jedni druge, ukoliko vide da neko krši propise.

U udruženju radnika u ugostiteljstvu kažu da nisu bili uključeni u proces izrade ovog pravilnika, ali da podržavaju novine ukoliko će poboljšati rad, uticati na stvaranje ljepše slike Banjaluke i, što je najvažnije, primjenjivati se isto prema svima.

Predjsednik Željko Tatić ipak sumnja da će i ovaj put biti nedodirljivih vlasnika, te da će deblji kraj izvući manji lokali.

– Ima ljudi koji postavljaju ljetne bašte bez dozvole. Ako će se ovom odlukom uvesti red u plaćanje komunalnih taksi prema Gradu, podržavamo njenu primjenu, ali da se prema svima odnosi jednako – zaključio je Tatić.

Još izmjena

Načelnik Slobodan Stanarević najavio je još izmena u skorije vrijeme. Kako kaže, uklanjaće se pojedine bašte u samom centru koje građanima već duže vrijeme smetaju, ali će istovremeno i otvarati neke nove.

(Srpskainfo)