Vijesti 27.10.2018.

GRADNJA ULICE STALA ZBOG STEPENICA Mještani Veselog Brijega godinama čekaju asfalt

ČITANJE: 2 minute

Ne znam postoji li selo na području Banjaluke da ima goru ulicu od naše, molimo za asfalt godinama, jer ovo je prava katastrofa.

Priča je to stanara dijela Ulice Novaka Pivaševića u naselju Veseli Brijeg, udaljenom samo koji kilometar od strogog centra grada. Makadam, šahtovi i po nekoliko centimetara izdignuti na putu, pa mještani ne znaju da li im je gore prići kućama zimi ili ljeti.

– Prije su bar redovno nasipali ulicu šljunkom, sada ni to, kiša kada padne sve odnese. Zimi je blato, a ljeti se ne može disati od prašine, ne mogu kuću načistiti. Hiljadu puta smo već kumili nadležne da nam asfaltiraju ulicu, ništa, dođe mi da sve napustim i odselim se- negoduje jedna stanarka.

Mještani pričaju da su im nedavno dolazili nadležni i mjerili ulicu, međutim mnogi od njih nisu zadovoljni tim regulacionom planom, jer bi se morali odreći dijela zemljišta zbog izgradnje saobraćajnice.

– Komšijama bi novi put prolazio tik ispod balkona, a drugima preko stepenica, pa nije ni to rješenje – ističe ova žena.

U Odjeljenju za saobraćaj kažu da su voljni graditi put, ali da moraju poštovati trenutni regulacioni plan. Rješenje je otkup dijela zemljišta od mještana ili u suprotnom promjena planskog dokumenta.

 

 

– Jedan dio vlasnika je saglasan da im se „pocijepa“ parcela zbog gradnje puta, ali drugi to ne prihvataju. Buduća saobraćajnica prolazi i pored stepeništa jedne kuće i tu još nemamo dogovor sa vlasnikom – precizirao je načelnik odjeljenja Slaviša Sandić.

Kako dodaje, „sporne“ stepenice su sagrađene nelegalno i ako bi se porušile, imali bi uslove da grade saobraćajnicu.

– Inspekcija istovremeno vodi postupak, međutim, ne znamo u kojoj je fazi jer i Zakon o legalizaciji daje mogućnost stranci da obnavlja predmet. Ako bi se uklonili nelegalni dijelovi objekta, onda bismo  u skladu sa RP otkupili zemljište za izgradnju ulice, jer je novac za rješavanje tog problema već rezervisan – zaključio je Sandić. Dodaje da rješenje može biti i promjena regulacionog plana, koja, podsjeća, takođe može dugo da traje.

Prioriteti naselja

Iz Odjeljenja za saobraćaj podsjećaju da su jedan kraj Ulice Novaka Pivaševića asfaltirali ove godine, ali su i ovdje sa daljim radovima stali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

– U toku je rješavanje imovinskih odnosa i ako Savjet mjesne zajednice to stavi u priorite za sljedeću godinu, mi ćemo asfaltiranje nastaviti dogodine- kaže Sandić.

(Srpskainfo)