Politika 13.06.2016.

Gradonačelnici Banjaluke i Prijedora o aktuelnim pitanjima

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović. sastao se danas u Gradskoj upravi Grada Banja Luka sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem. Dvojica gradonačelnika razgovarali su o svim aktuelnim temama iz života ove dvije bliske lokalne zajednice.

Domaćin susreta, Slobodan Gavranović, u izjavi novinarima, rekao je da Banja Luka i Prijedor uspješno sarađuju dugi niz godina u različitim oblastima.

– Banja Luka i Prijedor bi trebalo da preuzmu veću odgovornost u rješavanju značajnih pitanja, jer su to dvije vodeće i najveće lokalne zajednice u našoj regiji. Od razvoja Banje Luke i Prijedora koristi ima cijela Republika Srpska, ali i okolne lokalne zajednice u Krajini. Siguran sam da zajednički nastup naše dvije lokalne zajednice u različitim institucijama može dati veliki doprinos u tome da život građana bude što kvalitetniji i uređeniji – naglasio je Gavranović.

Pavić je ocijenio da je današnji sastanak u Banjoj Luci bio izuzetno koristan, jer su razmijenjena mišljenja o različitim oblastima saradnje. On je istakao da regije Banja Luka i Prijedor čine oko 50 odsto Republike Srpske, i to prema različitim parametrima – po broju stanovnika, broju zaposlenih, obimu proizvodnje i slično.

– Uvidjeli smo da u svim oblastima imamo mnogo prostora za napredak. Smatramo da Prijedor i Banja Luka moraju više učestvovati u donošenjeu propisa o lokalnim zajednicama i da naš doprinos i učešće u Savezu opština i gradova RS moraju biti veći. Razgovarali smo i o organizaciji mjesnih zajednica, gdje postoji dilema da li mjesnim zajednicama dati status pravnih lica ili ne. Teme su bile i investiranje i lokalni projekti, zatim podsticaji u oblastima poljoprivrede i zapošljavanja. Imamo niz zajedničkih projekata kao što je sistem vodosnabdijevanja Crno vrelo, put Bronzani Majdan – Sanski most, te saradnja u organizaciji kulturnih i turističkih manifestacija – naveo je Pavić i dodao da je dogovoreno da se u roku od desetak dana sastane nadzorni odbor projekta Crno vrelo koji bi trebalo da utvrdi tačnu dinamiku nastavka radova.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine grada Banja Luka Budimir Balaban, zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić i načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović.

Na kraju sastanka gradonačelnici Gavranović i Pavić su razmijenili poklone.