Politika 14.12.2022.

Gradonačelnici Banjaluke, Sarajeva i Mostara pisali Ursuli fon der Lajen

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pisali su predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Gradonačelnici tri grada u zajedničkom pismu navode da su Sarajevo, Banja Luka i Mostar opredijeljeni za saradnju i razmjenu iskustava u cilju stvaranja ambijenta u kojem će građani biti zadovoljni.

“U protekloj godini pokazali smo da možemo biti partneri evropskim gradovima u projektnim aktivnostima i ostvarivanju ciljeva u lokalnom razvoju. Gradska diplomacija je brza i efikasna, a međusobno povezivanje naših prijateljskih gradova je resurs od velike vrijednosti za transfer znanja i dobrih praksi“, piše on u pismu.

Ističu da status kandidata i članstvo Bosne i Hercegovine u porodici EU daje veliki poticaj i ohrabrenje gradovima u njihovoj iskrenoj želji i interesu.

“To je poruka koja je posebno važna mladim ljudima. Moraju imati nadu i vjeru u bolju budućnost. Zato je veoma važno da im pokažemo da će imati šansu za napredak i uspjeh u svojim gradovima i zemlji. Ova poruka je veoma važna na putu stabilnosti, demokratije i prosperiteta i svih drugih vrednosti koje oličava i njeguje porodica evropskih gradova i naroda. Želimo svima pokazati i pokazati da smo dio Evrope i svijeta“, pišu Karić, Stanivuković i Kordić.

Dalje ističu da znaju da nisu dostigli granicu svojih mogućnosti i da su pred njima novi izazovi i da će na te izazove odgovoriti razvojem gradova koji su i evropski i autentični po svom izgledu, a u suštini demokratski. , gradovi u kojima svaka osoba bez obzira na vjersku, etničku ili političku pripadnost može udobno živjeti i raditi.

“Želimo zajedno s vama graditi Evropu i dati svoj doprinos miru, stabilnosti i demokratiji. Na kraju, želimo izraziti zahvalnost Evropskoj uniji na njihovoj posvećenosti Bosni i Hercegovini i našoj evropskoj perspektivi”, zaključuju u pismu, prenosi Klix.

(SB)