Politika 20.12.2022.

Gradonačelnik Bijeljine se sastao sa Šmitom, SNSD burno reagovao

ČITANJE: 4 minute

Christian Schmidt posjetio je u utorak Bijeljinu, gdje se sastao sa predstavnicima lokalne zajednice kako bi se upoznao sa socio-ekonomskim perspektivama ovog dijela BiH, kao i potrebama i izazovima lokalnog stanovništva, a posebno raseljenih osoba, povratnika i najugroženijih kategorija stanovništva.

Šmit, kojeg u FBiH smatraju visokim predstavnikom, dok mu institucije RS ne priznaju legalitet, posjetio je stambeno naselje “Pet jezera”, koje je prvobitno izgrađeno da bude privremeni alternativni smještaj. Na sastanku sa stanarima ovog naselja, visoki predstavnik se raspitivao o uslovima života i izazovima sa kojima se suočavaju stanari ove zajednice. Sastanku je također prisustvovao gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Schmidt je izrazio nadu da će nadležni organi vlasti brzo riješiti sva pravna pitanja kako bi stanari mogli regulirati svoja vlasnička prava u skladu sa odgovarajućim pravnim okvirom.

“Potrebe građana moraju imati prioritet u odnosu na sve drugo, kako bi se pronašlo pravno utemeljeno rješenje”, rekao je Šmit, dodajući da će nastaviti pratiti dešavanja u vezi s ovim pitanjem.

Na sastanku sa glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini Samirom Camićem i Emirom Muslijem, visoki predstavnik je upoznat sa položajem bošnjačke zajednice u Bijeljini, njihovim ključnim pitanjima i problemima, te odnosima sa lokalnim organima vlasti.

Schmidt je istakao važnu ulogu koju imaju vjerske zajednice u promoviranju mirnog suživota, saradnje i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete, Šmit se sastao i sa Draganom Jokovićem i Radmilom Tubić, predstavnicima nevladine organizacije Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja “Otaharin”.

Informirali su Šmita o aktivnostima koje provodi ova nevladina organizacija na rješavanju ključnih pitanja koji su u osnovi problema niske stope inkluzije romske zajednice, a to su siromaštvo, rješavanje stambenog pitanja i predrasude.

Tokom održanih sastanaka, Šmit je naglasio potrebu za provođenjem svih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a posebno onih koji se odnose na uklanjanje diskriminacije te pravo na povratak koje je zagarantirano Aneksom VII.

“To će zahtijevati sveobuhvatan angažman svih segmenata društva – organa vlasti, nevladinih organizacija, medija i vjerskih zajednica. Krajnji rezultat će biti napredna i prosperitetna Bosna i Hercegovina za sve koji u njoj žive”, zaključio je Šmit, prenosi Klix.

Lazarević: Poziv Šmitu skandalozan čin Petrovića

Šef Kluba odbornika SNSD-a Bijeljina Zlatan Lazarević smatra da je posjeta Kristijana Šmita Bijeljini skandalozan, zvanično nenajavljen čin gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Petrović je naveo da uopšte nije iznenađen što je posjeta obavljena “inkognito”, jer ako je sve transparentno kako tvrdi Petrović onda nije bilo potrebe za takvom i na taj način organizovanom posjetom.

On smatra da se iza svega krije politika i da Petrović ponovo želi da vlast Srpske, Skupštine grada Bijeljina u kojem riječ vodi SNSD, prikaže u najgorem svjetlu zbog insinuacija da oni onemogućavaju rješenje dugogodišnjeg problema u bijeljinskom naselju Pet jezera da stanovnici objekata postanu vlasnici.

Lazarević kaže da ga današnja posjeta njemačkog turiste ne čudi poslije posjete nekadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Bijeljini za koga je rekao da je mnogo bolje ugošćen nego predstavnici institucija Srpske – Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Radovan Višković.

On ja naglasio da je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nastrojen protiv vlasti Republike Srpske što je u više navrata pokazao i potvrdio.

– Vlasti Republike Srpske su i tada došle da pomognu gradu Bijeljina, ali tu svoju želju ne mogu da ostvare zahvaljujući njegovom ponašanju – rekao je Lazarević.

On kaže da Petrović ima apsolutan nedostatak želje da ta vlast pomogne jer nije riječ o njegovoj političkoj opciji.

– Od te posjete pa do onih mjesec dana poslije izbora kada je međunarodni faktor pokušao da destabilizuje Republiku Srpsku, Petrović se pokazao kao jedan od njihovih najodanijih igrača – rame uz rame sa Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem – rekao je Lazarević, prenosi RTRS.

Petrović: Nisam ga zvao, sam je došao

Na prozivke je, putem Fejsbuka, odgovorio gradonačelnik.

– Gospodin Šmit nije pozvan, on je sam sebe pozvao i došao, a moje je da uvek budem sa svojim narodom, da pregovaram sa svima, čak i sa crnim đavolom ako treba, ja nemam taj problem! Neki se sastaju u tajnosti, a javno prozivaju, ja neustrašivo kažem svima šta mislim u lice i čvrsto stojim uz svoj narod! Umjesto da svojim novinarskim “sposobnostima” prozivate Ljubišu Petrovića, bolje bi bilo da pošaljete neki tekst na račun OSCE i OHR i time pomognete ovim ljudima ili to nije u interesu velikih “Baja” – naveo je Petrović.

(SB)