Region 20.06.2021.

Gradonačelnik Čačka: Eksplozija nije povezana sa onom od prije dvije nedjelje

ČITANJE: 2 minute

U Čačku je noć protekla bez novih detonacija i incidenata nakon što se sinoć dogodila snažna eksplozija u fabrici “Sloboda”, u kojoj je lakše povrijeđeno troje radnika, od kojih je jedan zbog posjekotina hospitalizovan. Požar u fabrici je ugašen, a 11 porodica iz obližnjih naselja je evakuisano. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović za N1 kaže da jučerašnja eksplozija u “Slobodi” nema nikakve veze sa onom od prije dvije nedjelje.

Troje radnika pirotehnike koji su sinoć bili na smjeni u „Slobodi“ su lakše povrijeđeni, a povrede su im nanijete od stakala nakon njihovog pucanja od siline detonacije.

Zbog detonacija u toku noći se pojavilo nekoliko manjih požara koji su lokalizovani i ugašeni.

Stanovništvo je moralo da se preventivno evakuiše. Kako smo saznali, 35 osoba je smješteno u hotelu u centru grada. Među njima je sedmoro djece. Trenutna situacija u fabrici je mirna.

Kako je rekao gradonačelnik Čačka za N1, eksplozija nema nikakve veze sa onom od prije dvije nedjelje.

„Eksplozija se dogodila u magacinu baruta. Nema povezanih efekata, lanaca detonacija. Specijalizovane ekipe su na terenu i bave se uzrocima“, rekao je Todorović.

Todorović je istakao da kompanija Sloboda ima oko dvije hiljade zaposlenih.

„Reč je o Namenskoj industriji. U njima uvek postoji mogućnost od akcidentnih situacija. Pitanje je da li trebalo i praviti kuće u blizini fabrike. Nema razloga za paniku. Kompanija vidi računa o svemu“, kazao je gradonačelnik Kraljeva.

Todorović je rekao da istraga o eksploziji prije dvije nedjelje još nije završena.

Sinoćna eksplozija je druga u „Slobodi“ u posljednjih 15 dana. Prethodna se dogodila 4. juna ove godine.

U posljednjih desetak godina ovo je četvrta jača eksplozija u krugu fabrike. Godine 2010. je stradao magacin pirotehnike, 2016. je bila još jedna, a 2021. dogodila su se dva incidenta u razmaku od dvije nedjelje.

(E.M)

Oznake: Čačak, eksplozija