Gradonačelnik Gavranović primio strane studente

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas da će studenti, koji su u ovaj gradu došli iz raznih zemalja svijeta radi stručne prakse putem studentske razmjene, ponijeti lijepe utiske o gradu na Vrbasu.

Gavranović je danas, nakon prijema 13 stranih studenata koji su u Banjaluku stigli 1. jula putem međunarodne razmjene studenata, istakao da je Banjaluka grad mladih ljudi, te da mu je uvijek zadovoljstvo sresti se s njima i ugostiti ih.

– Iskoristio sam priliku da ovim studentima predstavim naš grad, te da im dam više informacija o njegovom razvoju i usponu, ali i o problemima sa kojima se nosimo – rekao je Gavranović.

– Oni su, osim što su kroz praksu koju su imali priliku da realizuju u okviru studentske razmjene, stekli određenu sliku o našem gradu, imali priliku i da učestvuju u brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama koje smo organizovali u prethodnom periodu – rekao je Gavranović.

Koordinator ljetnjeg programa međunarodne organizacije IAESTE Darja Premasunac rekla je da je velika čast za ove studente, koji su u Banjaluci do 28. avgusta, što ih je ugostio gradonačelnik Banjaluke.

Riječ je o studentima koji su ove godine došli iz Španije, Češke, Brazila, Izraela, Švedske i Njemačke, koji pohađaju prirodne i tehničke fakultete, a ovdje imaju praksu u preduzećima sa kojima postoji dogovor, rekla je Premasunac.

Ona je naglasila da putem ove organizacije 17 domaćih studenata ode na praksu u inostranstvo.

Student farmacije u Češkoj Veronika Martinska rekla je ima praksu u Ministarstvu zdravlja Srpske u odjeljenju za odnose sa Evropom, te da je imala priliku upoznati zemlju i grad kroz rad, druženje i putovanja.

(Agencije)

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog