Gradonačelnik Gavranović primio strane studente

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas da će studenti, koji su u ovaj gradu došli iz raznih zemalja svijeta radi stručne prakse putem studentske razmjene, ponijeti lijepe utiske o gradu na Vrbasu.

Gavranović je danas, nakon prijema 13 stranih studenata koji su u Banjaluku stigli 1. jula putem međunarodne razmjene studenata, istakao da je Banjaluka grad mladih ljudi, te da mu je uvijek zadovoljstvo sresti se s njima i ugostiti ih.

– Iskoristio sam priliku da ovim studentima predstavim naš grad, te da im dam više informacija o njegovom razvoju i usponu, ali i o problemima sa kojima se nosimo – rekao je Gavranović.

– Oni su, osim što su kroz praksu koju su imali priliku da realizuju u okviru studentske razmjene, stekli određenu sliku o našem gradu, imali priliku i da učestvuju u brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama koje smo organizovali u prethodnom periodu – rekao je Gavranović.

Koordinator ljetnjeg programa međunarodne organizacije IAESTE Darja Premasunac rekla je da je velika čast za ove studente, koji su u Banjaluci do 28. avgusta, što ih je ugostio gradonačelnik Banjaluke.

Riječ je o studentima koji su ove godine došli iz Španije, Češke, Brazila, Izraela, Švedske i Njemačke, koji pohađaju prirodne i tehničke fakultete, a ovdje imaju praksu u preduzećima sa kojima postoji dogovor, rekla je Premasunac.

Ona je naglasila da putem ove organizacije 17 domaćih studenata ode na praksu u inostranstvo.

Student farmacije u Češkoj Veronika Martinska rekla je ima praksu u Ministarstvu zdravlja Srpske u odjeljenju za odnose sa Evropom, te da je imala priliku upoznati zemlju i grad kroz rad, druženje i putovanja.

(Agencije)

ČAVIĆ: CIK BiH prema NDP-u vrši političku osvetu

Predsjednik NDP Dragan Čavić izjavio je da novoizabrani sastav Centralne izborne komisije CIK BiH, u kome su ljudi iz SDS i PDP, vrši političku osvetu prema NDP kojem je zbog navodnog nedozvoljenog finasiranja političkih stranaka izrečena nevjerovatna kazna od 87.000 KM.  Čavić je rekao da ta kazna nema nikakvog zakonskog osnova zbog čega je NDP

DVOSTRUKO UBISTVO U SREMSKIM KARLOVCIMA: Nakon porodične svađe ljekar ubio roditelje

U Sremskim Karlovcima danas se dogodilo dvostruko ubistvo, a oko 15 časova osumnjičeni je uhapšen, saznaje Tanjug. Muškarac star oko 50 godina, osumnjičen je da je ubio svoje roditelje, najprije oca Lj. K.sa kojim se posvađao, a potom i majku, G.K. koja se umiješala u svađu. Dvostruko ubistvo dogodilo se u naselju Doka, u Sremskim

ĐOKOVIĆ SA 44,6 MILIONA NA 23. MJESTU: Federer najplaćeniji sportista na svijetu

Švajcarski teniser Rodžer Federer najplaćeniji je sportista na svijetu sa zaradom od 106,3 miliona dolara u posljednjih godinu dana, od čega je čak 100 miliona od sponzorskih ugovora, objavio je magazin „Forbs“. Na drugom mjestu je fudbaler Kristijano Ronaldo sa 105 miliona, a na trećem fudbaler Lionel Mesi sa 104. Prvi reket svijeta Novak Đoković

FBiH: Nošenje maski na otvorenom javnom prostoru od sutra nije obavezno

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja stupa na snagu sutra, nošenje maski na otvorenom javnom prostoru nije obavezno, ukoliko je moguće držati razmak od dva metra, dok je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru obavezno.  Uz nošenje maske, pridržavanje fizičke distance, učestalo pranje i dezinfekciju ruku, dezinfekciju površina i predmeta koji se često