Politika 29.08.2016.

Gradonačelnik Ljubljane podržao Radojičićevu kandidaturu

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković podržao je danas kandidaturu Igora Radojičića za gradonačelnika Banjaluke.

Janković je rekao da je svojim iskustvom iz tri mandata u funkciji gradonačelnika Ljubljane spreman pomoći Radojičiću i kasnije, ukoliko bude izabran za gradonačelnika Banjaluke.

“Ljubljana će ti držati otvorena vrata”, poručio je Janković Radojičiću na zajedničkoj konferenciji za novinare u Banjaluci.
On je naglasio da još mnoga iskustva Ljubljane mogu biti od koristi za Banjaluku, poput onoga u uređenju grada, za koji je Ljubljana dobila titulu zelene prestonice Evrope, razvojnog programa do 2025. godine, javnog prevoza na metan, besplatnih parkirališta na struju, desetina stanica za bicikle, riječnog pristaništa, kupališta, prerade otpada…

“Čekamo novi projekat kanalizacije od 110 miliona evra. Prije deset godina na kanalizaciju je bilo priključeno 68 odsto stanovništva, prošle godine 88 odsto, a za tri dana biće 98 odsto”, rekao je Janković.

On je ocijenio da je za razvoj nekog grada, pa i Banjaluke neohodna bolja putna infrastruktura, privatne investicije i efikasna gradska uprava, a da je za samog gradonačelnika najvažnije da u svom radu ima podršku gradske skupštine.

Kandidat SNSD-a, SP-a i DNS-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić zahvalio je gradonačelniku Ljubljane na dolasku u Banjaluku, podršci i spremnosti da pomogne.

Radojičić je istakao da se od Ljubljane može dosta toga naučiti i primijeniti, jer je riječ o dobro vođenom i uređenom gradu sa dobrom gradskom administracijom.

“Neke od tih stvari i mi imamo u svom programu i želimo da ih uvedemo u Banjaluci – od pogleda deset godina unaprijed, preko komunalnog holdinga, do glavnog i pejzažnog arhitetke do desetina kulturno-zabavnih događaja i živog grada”, naglasio je Radojičić.

On je rekao da će saradnja sa Ljubljanom omogućiti da se dobiju savjeti u reformskoj politici, ostvare poslovni kontakti, te razvija međunarodna saradnja.

“Imam namjeru da uradim i neke reorganizacije u javnom sektoru. Tu se može dosta dobrog čuti ili preslikati na naše prilike”, rekao je Radojičić ističući da je pomoć Ljubljane posebno značajna u pristupanju evropskim fondovima.