Vijesti 18.04.2016.

Gradonačelnik odgovornost prebacuje na radnike ZIBL-a

ČITANJE: 2 minute
zibl
Najava radnika Zavoda za izgradnju da će sutra ispred Gradske uprave tražiti isplatu šest zaostalih plata, nije mnogo nasekirala gradonačelnika Banjaluke. Slobodan Gavranović poručuje da Grad, iako većinski vlasnik, nije kriv za loše stanje u ZIBL-u.

Lopticu prebacuje na radnike zbog kojih će, kaže, Zavod otići u stečaj. Poručuje da su dovoljno dugo su bili mezimci gradske uprave.

“Kada je riječ o gradu i gradskim projektima oni moraju da se, u konkurenciji sa drugim preduzećima, pojavljuju pred gradom, a ne da dobiju budžetska sredstva. Dakle, to je prestalo, oni nikako da se toga oslobode! Slobodno oni mogu da hodaju kuda hoće, njihova je odgovornost što su doveli preduzeće, ovako kako ga vode, ide u stečaj”, kategoričan je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Kako bi to izbjegli, grad je, kaže Gavranović, dao saglasnost Zavodu za kredit od 1,8 miliona maraka za stabilizaciju preduzeća koji nikada nije realizovan. Radnici ZIBL-a odgovaraju da im stečaj nije cilj. Samo žele, kažu, da dobiju zarađene plate za koje su se sudski izborili i da Zavod stane na noge.

“Da je sudbina zavisila od ljudi koji tamo rade, mi se ne bi našli u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Znači neko je drugi doveo, to želimo da potenciramo, da radnici ne budu etiketirani da su se oni sami doveli u situaciju u kojoj se nalazimo”, kazala je Anđelka Buzadžija, predsjednica Sindikata ZIBL-a.

Sindikalci ZIBL-a poručuju Gavranoviću da bi trebalo da pronađu zajedničko rješenje. Zbog toga su ga zvali na sastanak, a Gavranović im danas poručuje da se nije pojavio jer ne hoda po preduzećima. Poručuje im da se obrate menadžmentu koji se, za sada, ne oglašava. O slučaju ćuti i opozicija iz koje su ranije poručili da bi grad, odlaskom ZIBL-a u stečaj mogao da izgubi atraktivno zemljište u centru grada.

(ATV)