Vijesti 12.05.2017.

Gradonačelnik protiv trga na mjestu “rupe”, traži park

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da se ne slaže sa prijedlogom Odjeljenja za prostorno uređenje o budućem izgledu lokacije na kojoj je ranije planiran tržni centar „Siti mol“.

“Očekujem da nam ponude drugačija rješenja, u kojem će dominirati zelenilo, a ne beton”, rekao je Radojičić, nakon što je prijedlog o izgledu ove lokacije izazvao buru u javnosti, zbog činjenice da prijedlog Odjeljenja za prostorno uređenje predviđa betonski trg, a ne park sa centralnim spomen obilježjem.

Radojičić je naglasio da je protiv predloženog rješenja i da je u Banjaluci „ionako previše betona“.

“Poslije ovoga, sada mi je jasno zašto je Banja Luka ovakva, jer izgleda da ih na fakultetu uče previše predmeta o betonu “, naveo je Radojičić.

On je podsjetio da se, planovima za promjenu regionalnog plana na ovoj lokaciji, traži dugotrajno rješenje za jednu od rijetkih cjelina u centru grada koja je slobodna za gradnju. Radi se, kako je precizirao, o prostoru od spomenika banu Milosavljeviću do lokacije na kojoj je bio planiran tržni centar „Siti mol“.

“Mislim da na tom prostoru mora biti više zelenila, tu bi trebalo da bude i centralno spomen obilježje borcima i da to bude jedna cjelina koja ima svoju priču, od Hrama Hrista Spasitelja, preko bana Milosavljevića do centralnog spomen obilježja. Neki sadržaji bočno od lokacije, koji su planirani tim idejnim rješenjem, mogu da postoje, a neki već sada egzistiraju u prostoru i oni se neće uklanjati “, kazao je Radojičić.

V.d. načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević ovih dana je u javnosti predstavio idejno rješenje ove lokacije, kojem je na ovoj lokaciji planiran betonski trg, a ne park, kako je to prvobitno zamišljeno.

Ovaj plan je izazvao snažno protivljenje u javnosti, prvenstveno zbog nedostatka zelenila na jednog od najatraktivnijih lokacija u gradu.

(Nezavisne)