Politika 30.12.2022.

Stanivuković: Radili smo najbolje u datim okolnostima, ponosan sam na sve što smo uradili za dvije godine

ČITANJE: 3 minute

Uradili smo najbolje i maksimalno koliko smo mogli u datim okolnostima u dvije godine, koje su iza nas.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, komentarišući dvije godine mandata ove gradske administracije.

-Najbolji odraz svega onoga što smo uradili, našeg posla, jesu izbori koji su bili, kada sam dobio najveću podršku svojih sugrađana. Preuzeli smo Grad u vrijeme pandemije korona virusa, ove godine sam Grad vodio u vrijeme inflacije i svjetskih sukoba, a sve to je praćeno sjednicama koje se nisu održavale, te svim poteškoćama i opstrukcijama. Ipak, uspjeli smo da završimo naša najveća strateška pitanja – besplatne udžbenike, kao i besplatna legalizacija o kojoj ranije nismo govorili. Oko 100.000 kuća će biti legalizovano, nekada je trebalo da se plati između 7 do 20 hiljada KM, a danas je to potpuno besplatno – rekao je on.

Uz sve to, kazao je kako je javni prevoz povoljniji za više kategorija sugrađana, i to u doba kada cijene goriva rastu.

-To je za nas uspjeh. Pored toga, subvencionišemo i privatne vrtiće. Moram da kažem da pratimo rast cijena privatnih vrtića, hrane. Podsjećam da naše subvencije za vrtiće u ovom momentu iznose 60 KM, ali napominjem da smo tu odluku donijeli prije dvije godine. Sada idemo da podignemo visinu subvencije na 80, pa na 100 KM u narednom periodu.  Sve to su dugogodišnji problemi – naglasio je on.

Kada je riječ o zaduženjima i kreditima, na tom polju je takođe mnogo toga urađeno, što se i vidi na finansijama Grada.

-Mi smo vratili 30 miliona KM kredita, i to se svakako osjeti na finansijama Banje Luke, na potencijalu našeg budžeta. Osjeti se i kada ste u pregovoru sa firmama i institucijama koje su spremne da ulažu u vaš grad, u vašu državu.  Sa druge strane, kratkoročnih kredita Banja Luka nema, a svi drugi imaju, od Vlade Republike Srpske pa nadalje. Sve to smo mi uspjeli, uprkos svim izazovima sa kojima smo se suočavali – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako je posebno ponosan što je upravo on pokrenuo inicijativu za izgradnju Centralnog spomen – obilježja.

-To je dug prema onima koji su stvarali Republiku Srpsku. Uz sve to, radićemo i hotel Palas. Dovodimo investiciju vrijednu 70 do 80 miliona KM. Hotel Palas je ruglo u centru grada, koje tu stoji 37 godina, a mi smo se s tim uhvatili u koštac. Uređujemo i obale rijeke Vrbasa, decenijama se tome niko nije posvetio. Za proces vodosnabdijevanja obezbijedili smo 30 miliona KM. Doveli smo i strane investitore, a Skupština nije digla ruku za takvo nešto – naglasio je on.

Poručio je kako je Banja Luka maksimalno turistički posjećena.

-Organizovali smo najveći broj koncerata, festivala, bili smo domaćin Svjetskog prvenstva u rafingu, napravili veliki broj festivala, za  proljeće, ljeto, zimu. Produžili smo radno vrijeme ugostiteljima, a sve zbog našeg turističkog potencijala – dodao je on.

Sve politike Grada došle su do 55 hiljada domaćinstava u Banjoj Luci, te je svaki drugi čovjek dobio finansijsku podršku.

-Podrška je usmjerena sportu, prevozu, porodiljama, penzionerima. Napominjem da budžet Banje Luke pripada narodu. Smatram da smo za dvije godine uradili veliki posao, iako su opstruisane mnoge stvare. Postali smo veliko gradilište – naglasio je gradonačelnik.

On je dodao da u Banjoj Luci preko 20 godina nije izgrađena nijedna škola, te da su i mještani Česme most čekali od 2014. godine.

-Poslije majskih poplava 2014. godine niko nije pokrenuo priču oko izgradnje mosta u naselju Česma. Takođe, nijedna škola nije bila izgrađena za više od 20 godina. Mi sada gradimo jednu, a naredne započinjemo drugu školu, jednu u Adi, drugu na Paprikovcu. Živimo svaki projekat, a rezultati se osjete, to je nešto što je kvalitetno i ja sam ponosan na to. Bez podrške Vlade Republike Srpske, bez kreditnih sredstava, uradili smo više nego što su moji prethodnici – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

E.M.