Vijesti 04.09.2017.

Gradonačelnik Radojičić na Bledskom strateškom forumu

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić učestvuje danas u radu Bledskog strateškog foruma, skupa koji je ove godine okupio više od hiljadu zvaničnika iz regiona i Evrope.

Tradicionalno, ovaj forum okuplja zvaničnike, ali i ljude iz svijeta biznisa i ekonomije iz regiona i Evrope. Ove godine, najavljeno je učešće niza visokih zvaničnika Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO-a, te premijera i šefova diplomatija zemalja regiona.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec otvorio je danas Bledski strateški forum, uz poruku da je cilj ovog skupa da pruži neke odgovore na pitanje kako se prilagoditi novoj realnosti.

-Treba nam šansa i inicijativa da razgovaramo o novoj ralnosti i budućim koracima. Nova realnost su stalne promjene. Globalno se suočavamo sa brojnim izazovima, nekada radikalnim i destruktivnim, terorizmom, oružjem za masovno uništavanje, a tu su i ljudska prava koja su i dalje pod znakom pitanja – rekao je Erjavec. Uz slovenačke domaćine, predsjednika i premijera Boruta Pahora i Mira Cerara, među učesnicima foruma su, između ostalih, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, komesar UN za ljudska prava Zaid Raad al Husein, zamjenica generalnog sekretara NATO Roza Gotemeler, zamjenik šefa ruske diplomatije Aleksej Meškov, kao i niz ministara spoljnih poslova.

bled strategic forum

Centralni događaj je današnji Panel lidera, na kojem bi, kako je najavljeno, trebalo da govore premijerka Srbije Ana Brnabić, generalni sekretar OECD Angel Guria, potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans, bivši slovenački predsednik Danilo Tirk. Jedan od panela biće posvećen Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU, o čemu će sutra, drugog dana foruma, govoriti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, njegove kolege iz zemalja u regionu, potpredsjednik EBRD Pjer Hajlbron, predstavnik Evropske službe za spoljne poslove Tomas Majr- Harting i drugi.

Bledski skup se ove godine održava pod motom “Nova realnost”, a među temama koje će biti razmatrane su promjene u svijetu i izazovi koje one nose, potreba za snažnim demokratskim rukovođenjem uz prihvatanje nove relanosti, položaju EU u izmijenjenom svijetu, o Zapadnom Balkanu, ljudskim pravima u vremenima promjena, digitalnoj diplomatiji i druge.

(banjaluka.rs.ba)