Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu.

Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova riječ i danas aktuelna.

– Njegova borba za istinu, slobodu, otadžbinu, jezik i naciju je vanvremenska na ovim prostorima i uvijek je aktuelna. Važno je da upravo te ideje nastave da žive u narodu – rekao je novinarima Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što će inovativnim projektom “Soba sjećanja na Petra Kočića” večeras u Banjaluci zvanično biti otvoren 54. Kočićev zbor, u okviru kojeg će se različitim književnim, kulturnim, zabavnim sadržajima dati doprinos očuvanju sjećanja na zaostavštinu ovog srpskog velikana.

– Interaktivna soba sjećanja osmišljena je tako da na moderan i inovativan način prati biografiju Petra Kočića, te da se novim generacijama približi djelo našeg veoma značajnog književnika i tribuna – rekao je Radojičić.

On je naveo i da će u okviru manifestacije biti dodijeljena i Kočićeva nagrada za književno djelo, koju će ove godine primiti lingvista Milorad Telebak.

Telebak je rekao da je Kočićeva nagrada veliko priznanje, s obzirom na to da je ličnost Petra Kočića jedna od vrhunskih u srpskoj nacionalnoj istoriji i kulturi.

– Nagrada je za mene veliko priznanje i ponosan sam što ću je dobiti – rekao je Telebak.

Inovativnim projektom “Soba sjećanja na Petra Kočića” večeras će u 20.00 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci početi ovogodišnji 54. Kočićev zbor.

(RTRS)

Motociklista povrijeđen u sudaru kod Prnjavora

Motociklista R.M. povrijeđen je u saobraćajoj nezgodi na magistralnom putu Prnjavor-Klašnice, u mjestu Ratkovac. U nezgodi su učestvovali povrijeđeni motociklista, koji je vozio Suzuki, i R.M. koji je upravljao teretnim vozilom mercedes. Nezvanično saznajemo da je povrijeđen Ratko Malešević (20), dok je teretnim vozilom upravljao Darko Podgorac (42). Uviđaj na licu mjesta saobraćajne nezgode izvršili

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.