Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu.

Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova riječ i danas aktuelna.

– Njegova borba za istinu, slobodu, otadžbinu, jezik i naciju je vanvremenska na ovim prostorima i uvijek je aktuelna. Važno je da upravo te ideje nastave da žive u narodu – rekao je novinarima Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što će inovativnim projektom “Soba sjećanja na Petra Kočića” večeras u Banjaluci zvanično biti otvoren 54. Kočićev zbor, u okviru kojeg će se različitim književnim, kulturnim, zabavnim sadržajima dati doprinos očuvanju sjećanja na zaostavštinu ovog srpskog velikana.

– Interaktivna soba sjećanja osmišljena je tako da na moderan i inovativan način prati biografiju Petra Kočića, te da se novim generacijama približi djelo našeg veoma značajnog književnika i tribuna – rekao je Radojičić.

On je naveo i da će u okviru manifestacije biti dodijeljena i Kočićeva nagrada za književno djelo, koju će ove godine primiti lingvista Milorad Telebak.

Telebak je rekao da je Kočićeva nagrada veliko priznanje, s obzirom na to da je ličnost Petra Kočića jedna od vrhunskih u srpskoj nacionalnoj istoriji i kulturi.

– Nagrada je za mene veliko priznanje i ponosan sam što ću je dobiti – rekao je Telebak.

Inovativnim projektom “Soba sjećanja na Petra Kočića” večeras će u 20.00 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci početi ovogodišnji 54. Kočićev zbor.

(RTRS)

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja.