Gradonačelnik sa direktorima škola, počinje sanacija…

Grad Banja Luka je rebalansom budžeta obezbijedio 200.000 KM za sanaciju osam banjalučkih osnovnih škola, te 140.000 za sanaciju krova Tehničke škole, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnjeg sastanka sa direktorima ovih škola.

On je naglasio da je prošle godine urađena analiza stanja u svim banjalučkim školama i na osnovu toga su još prošle godine započeti određeni radovi.

– Prvo smo budžetom predvidjeli osnovna sredstva, a rebalansom su obezbijeđena dodatna. Pored ovih osam osnovnih i Tehničke škole, ove godine je planirana zamjena stolarije i na Elektrotehničkoj školi. Osim rebalansom budžeta, obezbijedili smo sredstva za sufinasniranje drugih projekata. Tako će u OŠ „Desanka Maksimović“ u Dragočaju biti sanirani fasada i stolarija za što su Grad i UNDP obezbijedili po 100.000 KM. U toku je sanacija škole „Jovan Cvijić“, a ove godine trebalo bi da se radi i OŠ „Vuk S. Karadžić“ kroz projekat energetske efikasnosti – pojasnio je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da je najveći pojedinačni posao ove godine dogradnja OŠ „Branko Radičević“, gdje je Grad izdao građevinsku dozvolu i uradio projekat, a Ministarstvo prosvjete i kulture je obezbijedilo sredstva i provešće tender za ovaj posao sa ciljem da se obezbijedi dodatni prostor za najveću banjalučku osnovnu školu. Sumirajući sve, gradonačelnik Radojičić je naglasio da će na ukupno 19 objekata osnovnih i srednjih škola u Banjoj Luci biti izvedena rekonstrukcija ili sanacija. Prema njegovim riječima, tome treba dodati, da ove godine, prvi put, na prijedlog Savjeta za privredu, Grad je odvojio 100.000 KM za nabavku opreme potrebne za stručnu praksu u srednjim školama.

Direktor Tehničke škole Kristina Mrđa, kazala je da je prva faza sanacije objekta ove škole urađena prije dvije godine, a sanacija ravnog krova je bila apsolutni prioritet, jer je to najveći problem.

– Nastojaćemo da tokom ljetnog raspusta provedemo zakonom propisanu proceduru i da početak nove školske godine dočekamo u mnogo boljim uslovima. Ostaje nam još jedan posao, a to je zamjena stolarije na Tehničkoj školi koja je, inače, najveća srednja škola u Republici Srpskoj – rekla je Mrđa.

Darko Tomić, direktor OŠ „Đura Jakšić“, zahvalio je Gradskoj upravi na tome što je obezbijedila sredstva za sanaciju škola, iako osnovne škole nisu u nadležnosti Grada. On je dodao da će novac utrošiti na zamjenu stolarije, te izrazio očekivanje da će biti realizovan projekat sa UNDP-om koji podrazumijeva sanaciju fasade.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac, naglasio je da će u narednih mjesec dana biti otvoreno 15-20 gradilišta i da je planirano  da se svi radovi završe do početka naredne školske godine.

Radovi u osnovnim školama

Rekonstrukcija krova biće obavljena u osnovnim školama „Ivan Goran Kovačić“, „Jovan Dučić“ i „Miroslav Antić“. Sanacija mokrih čvorova predviđena je u školama „Branko Ćopić“ i „Dositej Obradović“. U OŠ „Đura Jakšić“ biće obnovljena stolarija, u OŠ „Petar Kočić“ biće saniran dimnjak, a u područnoj školi u Aginom selu biće obnovljena fasada.

BOMBAŠ PRED VRATIMA SLOBODE Centar za socijalni rad: Porodica umanjuje teško duševno stanje Stevanovića

Centar za socijalni rad Banjaluka (CSR) utvrdio je da članovi porodice bombaša Željka Stevanovića, koji je osuđen na prisilno liječenje zbog ubistva Bore Topića, vozača “Autoprevoza”, imaju sklonost ka idealizaciji porodičnih odnosa, te da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se nalazi Stevanović, saznaje Srpskainfo. U CSR su ujedno zaključili da, obzirom da nisu u

Pavlović priznao da je prijetio banjalučkoj novinarki

Banjalučanin Mileta Pavlović priznao je da je prije dva dana prijetio novinarki Milkici Milojević, saznaju nezvanično “Nezavisne”. Podsjećamo, banjalučka policija uhapsila je u petak Miletu Pavlovića zbog sumnje da je prijetio Milkici Milojević, novinarki “EuroBlica”. Iz Policijske uprave (PU) Banjaluka saopšteno je, navodeći njegove inicijale, da je on uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično

Mladi banjalučki muzičari u humanitarnoj misiji

Mladi banjalučki bendovi “Rotten”, U.D.B.A. i “Đepeto” zajedničkim snagama organizuju humanitarni koncert za štićenike Doma “Rada Vranješević”. Ovaj događaj biće održan ove subote s početkom u 20 časova u Sokolskom domu u Banjaluci. Povodom najavljenog koncerta jedan od organizatora Kerim Kobilj iz benda “Rotten” ističe da mladi ljudi treba da rade ovakve akcije što je

Pomozimo Predragu Duronjiću da pobijedi bolest

Predragu Duronjiću iz Banjaluke je, zbog dugogodišnje bolesti, potrebna transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u italijanskom gradu Padova. Za transplataciju je potrebno 75.000 evra plus put i boravak u Italiji. Porodica i prijatelji mole sve humane ljude da pomognu u sakupljanju novčanih sredstava kako bi ovaj momak pošao na liječenje u Italiju. Otvoren

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.