Gradonačelnik sa direktorima škola, počinje sanacija…

Grad Banja Luka je rebalansom budžeta obezbijedio 200.000 KM za sanaciju osam banjalučkih osnovnih škola, te 140.000 za sanaciju krova Tehničke škole, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnjeg sastanka sa direktorima ovih škola.

On je naglasio da je prošle godine urađena analiza stanja u svim banjalučkim školama i na osnovu toga su još prošle godine započeti određeni radovi.

– Prvo smo budžetom predvidjeli osnovna sredstva, a rebalansom su obezbijeđena dodatna. Pored ovih osam osnovnih i Tehničke škole, ove godine je planirana zamjena stolarije i na Elektrotehničkoj školi. Osim rebalansom budžeta, obezbijedili smo sredstva za sufinasniranje drugih projekata. Tako će u OŠ „Desanka Maksimović“ u Dragočaju biti sanirani fasada i stolarija za što su Grad i UNDP obezbijedili po 100.000 KM. U toku je sanacija škole „Jovan Cvijić“, a ove godine trebalo bi da se radi i OŠ „Vuk S. Karadžić“ kroz projekat energetske efikasnosti – pojasnio je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da je najveći pojedinačni posao ove godine dogradnja OŠ „Branko Radičević“, gdje je Grad izdao građevinsku dozvolu i uradio projekat, a Ministarstvo prosvjete i kulture je obezbijedilo sredstva i provešće tender za ovaj posao sa ciljem da se obezbijedi dodatni prostor za najveću banjalučku osnovnu školu. Sumirajući sve, gradonačelnik Radojičić je naglasio da će na ukupno 19 objekata osnovnih i srednjih škola u Banjoj Luci biti izvedena rekonstrukcija ili sanacija. Prema njegovim riječima, tome treba dodati, da ove godine, prvi put, na prijedlog Savjeta za privredu, Grad je odvojio 100.000 KM za nabavku opreme potrebne za stručnu praksu u srednjim školama.

Direktor Tehničke škole Kristina Mrđa, kazala je da je prva faza sanacije objekta ove škole urađena prije dvije godine, a sanacija ravnog krova je bila apsolutni prioritet, jer je to najveći problem.

– Nastojaćemo da tokom ljetnog raspusta provedemo zakonom propisanu proceduru i da početak nove školske godine dočekamo u mnogo boljim uslovima. Ostaje nam još jedan posao, a to je zamjena stolarije na Tehničkoj školi koja je, inače, najveća srednja škola u Republici Srpskoj – rekla je Mrđa.

Darko Tomić, direktor OŠ „Đura Jakšić“, zahvalio je Gradskoj upravi na tome što je obezbijedila sredstva za sanaciju škola, iako osnovne škole nisu u nadležnosti Grada. On je dodao da će novac utrošiti na zamjenu stolarije, te izrazio očekivanje da će biti realizovan projekat sa UNDP-om koji podrazumijeva sanaciju fasade.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac, naglasio je da će u narednih mjesec dana biti otvoreno 15-20 gradilišta i da je planirano  da se svi radovi završe do početka naredne školske godine.

Radovi u osnovnim školama

Rekonstrukcija krova biće obavljena u osnovnim školama „Ivan Goran Kovačić“, „Jovan Dučić“ i „Miroslav Antić“. Sanacija mokrih čvorova predviđena je u školama „Branko Ćopić“ i „Dositej Obradović“. U OŠ „Đura Jakšić“ biće obnovljena stolarija, u OŠ „Petar Kočić“ biće saniran dimnjak, a u područnoj školi u Aginom selu biće obnovljena fasada.

MINISTARSTVO NAREDILO: Umjesto na nastavu, srednjoškolci idu na osveštavanje temelja srpsko-ruskog hrama

Banjalučki srednjoškolci će u ponedjeljak umjesto na nastavu morati na osveštenje temelja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Navedeno je ovo u obavještenju koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dostavilo svim direktorima banjalučkih srednjih škola. – Obavještavaju se direktori srednjih škola Grada Banjaluka da 17. septembra, povodom osveštenja temelja srpskod-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u

RODITELJI BRANE PREDŠKOLSKU USTANOVU Vrtić pred zatvaranjem zbog svađe vlasnika obdaništa i objekta

Privatna predškolska ustanova „Vrtić Naš“ na Petrićevcu, prema rješenju Ministarstva prosvjete, u ponedeljak bi trebalo da prestane sa radom, čemu se roditelji oštro protive. Višemjesečne nesuglasice vlasnika vrtića Marinja Hrnjeza i vlasnika prostora u Ulici Ivana Gorana Kovačića Svetozara Nišića, gdje je smještena ova ustanova, a koji su ove sedmice zbog fizičkog obračuna završili čak

ZAVRŠNICA Berlok i Đanesi u finalu Srpska opena

Ovogodišnje izdanje teniskog čelendžer turnira u Banjaluci došao je u samu završnicu. Veteran Karlos Berlok i Alesandro Đanesi izborili su finalni meč pobjedama od 2:0 u polufinalu. U italijanskom derbiju, Alesandro Đanesi bio je bolji od Filipe Baldija, po setovima 7:6, 6:4. U drugom polufinalu, iskusni Argentinac Karlos Berlok pobjedio je Francuza Tatlota, po setovima

SVIH UZRASTA “Rolerijada” u Banjaluci okupila više od 200 učesnika

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić otvorio je danas “Banjalučku rolerijadu”, koja je okupila više od 200 učesnika svih uzrasta. Amidžić je zahvalio Školi sporta “Zvjezdica” na trudu da se u Banjaluci prvi put organizuje ova manifestacija, navodeći da su najljepši događaji u gradu oni koji okupljaju najmlađe i podstiču ih da se bave sportom. “Ovo

ČUBRILOVIĆ: DNS vodi politiku principijelnosti i kompromisa

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora DNS-a Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je “politika principijelnosti, razumijevanja i kompromisa te stranke jedini put ka zacrtanom cilju Republike Srpske i BiH prema članstvu u EU”. Čubrilović je rekao novinarima da će DNS s ciljem zaštite takve politike pokušati da na predstojećim izborima osvoji što više mandata

Osveštana crkva u naselju Šargovac

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetog arhangela Mihaila u banjalučkom naselju Šargovac, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović. Svetu arhijerejsku liturgiju vladika Jefrem služio je sa više vladika i uz sasluženje sveštenstva i đakona Eparhije banjalučke. Predsjednik Republike