Vijesti 05.05.2017.

Gradonačelnik saslušao radnike Centra za socijalni rad Banjaluka: Rad Vere Sladojević na tapetu Skupštine

ČITANJE: 2 minute

Radnici Centra za socijalni rad su se gradonačelniku Igoru Radojičiću požalili da direktorica Vera Sladojević uništava ustanovu i da nemaju osnovne uslove za rad, a on im je obećao da će Skupština grada preispitati zahtjev za njenu smjenu.

Nakon što su mjesecima insistirali da ih gradonačelnik Igor Radojičić sasluša, tridesetak radnika juče je došlo na sastanak u Gradsku upravu. Gradonačelniku su ponovili sve ono o čemu je „EuroBlic“ mjesecima izveštavao – da Centar potresaju kriminalne radnje, da su radnici izloženi mobingu, da nemaju osnovne uslove za rad, da se od njih traži da postupaju mimo struke i na štetu korisnika, a za sve to su optužili direktoricu Veru Sladojević.

Kako „EuroBlic“ saznaje, gradonačelnik je radnicima obećao da će uz izvještaj o radu Centra, biti razmatran i njihov zahtjev za smjenu direktorice.

– Gradonačelnika i njegove saradnike smo upoznali sa kriminalom iza kojeg stoji Vera Sladojević i njenim nesavjesnim radom. Osim što je sebi odmah povećala platu, i šakom i kapom je dijelila jednokratne pomoći iz budžeta u protekloj predizobornoj kampanji. Apsurdno je to što su korisnici svakako imali pravo na pomoć, a ona ih je ucjenjivala da zbog pomoći glasaju za nju i neke od njih vodila sa sobom na predizborne mitinge – kažu radnici Centra.

radnici centra za scoijalni rad

Predstavnici Centra ponovili su zahtjev od kojeg neće odustati, a to je smjena Vere Sladojević i da nadležni u Gradskoj upravi postave stručnjaka, koji bi radnicima bio podrška u radu, a ustanovi vratio ugled.

Sastanku kod gradonačelnika je prisustvovao i predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić, te je podržao radnički zahtjev da se stavi tačka na kompromitujuća dešavanja u Centru za socijalni rad.

– Gradonačelnik nam je saopštio da će možda već na sljedećoj sjednici Skupštine grada biti razmatran izvještaj o radu Centra, kao i aktuelni problemi u ustanovi. Suzdržao se od teških riječi, ali nam je obećao da će Grad nastojati da riješi ovaj problem – rekao je Granulić.

On je istakao da je banjalučki Centar za socijalni rad bio najbolja i najprofesionalnija ustanova u regionu, a sada je srozan na niske grane i već mjesecima ga potresaju afere.

Gradonačelnik Radojičić juče nije odgovarao na naše pozive, a ranije je izjavio da Skupština grada ima nadležnost da u Centru napravi organizacione, ali i kadrovske promjene.

radojicic

Kontrola trošenja para

Gradska uprava je poslala u Centar za socijalni rad interne revizore, koji su kontrolisali zakonitost trošenja novca, ali izvještaj još nije sastavljen. Radnici tvrde da je u avgustu i septembru dijeljeno više jednokratnih pomoći nego inače, upravo u vrijeme predizborne kampanje.

(EuroBlic)