Vijesti 26.01.2022.

Dodijeljene Svetosavske nagrade najboljim osnovcima i srednjoškolcima

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uručio je danas nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola, koje grad tradicionalno dodjeljuje svake godine povodom školske slave – Svetog Save.

Najbolji učenici 29 osnovnih škola dobili su novčanu nagradu u iznosu od po 150 KM i knjigu pod nazivom “Srpski prosvjetitelji” izdavača Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Najbolji učenici iz 17 srednjih škola dobili su po 200 KM i knjigu “Starostavne goraždanske knjige” autora Biljane Samardžić.

Uz čestitke učenicima, nastavnicima, pedagozima i roditeljima, Stanivuković je poručio da su nagrade dobili najbolji među najboljim učenicima, koji su vrijedno i marljivo radili.

Stanivuković je pozvao učenike da ostanu na putu Svetog Save i u Banjaluci, da dijele znanje, kao što je to radio ovaj srpski prosvjetitelj, jer sve što se stekne ne vrijedi ako se dalje ne dijeli.

Predstavnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Danijela Kajkut ukazala je da nije mala stvar biti najbolji među više od 16.500 osnovaca i 9.100 srednjoškolaca, a savjetnik gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac rekla je da je gradska administracija djelima pokazala koliko joj je stalo do djece.

U ime nagrađenih učenika Aleksa Vidović iz Osnovne škole “Jovan Cvijić” i Luka Jovetić iz Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” zahvalili su gradu i gradonačelniku za ovu vrstu podrške i istakli da im je nagrada podsticaj da ostvare još bolje rezultate.

“Ova veoma važna nagrada treba da nam bude podsticaj da proširujemo znanje, budemo bolji ljudi i činimo humana djela. Meni se desilo da sam sa svojih 17 godina imao priliku da spasim ljudski život i, ako sam nekom bio uzor, jako sam srećan#, zaključio je Jovetić.

Srpska pravoslavna crkva sutra će proslaviti Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

(Srna, E.M)