GRADONAČELNIK VRATIO NADU Višečlana porodica u Banjaluci godinama čeka na stan

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poništio je rješenje Komisije za rješavanje stambenih sporova, prema kojem je višečlanoj porodici Kalabić bilo uskraćeno pravo na stan u državnoj svojini na kojem ne postoji stanarsko pravo.

Miroslav Kalabić, otac četvoro djece, izjavio je da se nada da će nova odluka Komisije ići u prilog njegovoj porodici i omogućiti im da konačno dobiju dugo očekivani krov nad glavom.

– Godinama nas osmoro, punac, punica, supruga, četvoro djece i ja živimo u 30-ak kvadrata u nadi da će nam nadležni ispuniti dato obećanje i pomoći da dobijemo svoj krov nad glavom – izjavio je Miroslav.

U vrijeme kada nam sve više mladih odlazi, i to kompletne porodice, Kalabići ističu da im je još uvijek cilj da svoju djecu odgajaju u Republici Srpskoj.

Nisu Kalabići porodica koja moli. Naprotiv, svakodnevno se bore da četvoro maloljetne djece izvedu na pravi put. Kalabićima je u junu ove godine Komisija odbila zahtjev za dodjelu dvosobnog stana u banjalučkom naselju Starčevica, koji već godinama zjapi prazan.

– Nije mi jasno kako je moguće da nas osmoro živi u 30 kvadrata u potkrovlju, a s druge strane imate na desetine praznih stanova na području Banjaluke – upitao je ogorčeni otac četvoro djece.

Portal Srpskainfo i ranije je pisao o teškim uslovima u kojima žive Kalabići i roditeljima koji se svakodnevno bore da svoje mališane izvedu na pravi put pored svih iskušenja.

Višečlana porodica, Tanja i Miroslav sa četvoricom sinova, spava u jednoj sobici i na jednom krevetu. Međutim, djeca rastu i vrijeme je da se ovoj poštenoj porodici pomogne.

Majka Tanja Kalabić je, inače, profesor srpskog jezika i književnosti, ali iako se prijavila na 100 konkursa nije prošla ni na jednom. Ne zamjera, već nastavlja da se bori. Slobodno vrijeme koristi kako bi se izborila da četvorica sinova, Nikolaj, Stefan, Njegoš i Lazar, imaju osnovne uslove za normalan život.

Kalabići su trenutno smješteni u potkrovlju zgrade u banjalučkom naselju Nova Varoš. U 35 kvadrata živi Tanja sa četvoricom sinova, suprugom Miroslavom, te majkom i ocem Mlađenkom i Stojanom.

Stara narodna glasi “gdje djeca nisu bijesna, ni kuća nije tijesna”, i to je upravo vodilja ove porodice.

Dok neki ne znaju šta će od imovine, Kalabići čekaju dan kada će im neko pomoći u životnoj borbi da steknu krov nad glavom. Ne treba im puno.

– Dan mi prolazi trčeći za dječacima. Kada ne učimo, onda se igramo napolju. Bilo bi mnogo bolje kada bismo imali svoj krov nad glavom. Obećavali su nam pomoć, ali od toga za sada nema ništa – priča majka četvorice sinova.

Problemi na poslu

Otac četvorice sinova Miroslav Kalabić ističe da u posljednje vreme trpi i mobing na poslu, zbog ozbiljnih propusta na koje je ukazao u radu poslodavca.

– Naučen sam da se borim, a posebno za egzistenciju svoje porodice, odnosno djece. Jednostavno ne mogu da trpim nepravdu, iako bi mnogi na mom mjestu ćutali – izjavio je Kalabić dodavši kako za sada ne želi otkrivati detalje o mobingu, ali će to, kako navodi, uraditi ukoliko bude prinuđen.

(Srpskainfo)

Raspisan tender za glavni projekat mosta u Docu

Grad Banja Luka raspisao je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za novi most u Docu, u okviru priprema za gradnju ovog objekta. Ovo je prvi korak u realizaciji ovog projekta, poslije nedavnog izbora idejnog rješenja budućeg, najvećeg gradskog mosta. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nabavkom se traži izrada idejnog projekta na potezu

Nedeljku Dukiću produžen zatvor zbog premlaćivanja novinara

Nedeljko Dukić (28) iz Kneževa, osumnjičeni za premlaćivanje Vladimira Kovačevića (37), novinara RTV BN i portala gerila.info, ostaje iza brave još najduže dva mjeseca, odnosno do 11. februara iduće godine. Kako je potvrđeno “Nezavisnim”, jučerašnjem rješenjem Okružnog suda u Banjaluci, produžen mu je pritvor, a koji mu je određen još 28. septembra prošle godine. Za

Potpisan Memorandum o saradnji RUGIPP – Ekonomski fakultet

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljka Predragović i dekan Ekonomskog fakulteta banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić potpisali su sporazum o saradnji koji predviđa izvođenje praktične nastave za potrebe studenata ovog fakulteta, te stručne prakse studenata svih ciklusa studija u RUGIPP-u. Predragovićeva je nakon potpisivanja sporazuma novinarima u Banjaluci rekla da RUGIPP ovim

RADOJIČIĆ: Kvalitet vazduha 9. decembra u Centru, Boriku i Paprikovcu bio u prvoj kategoriji

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da su mjerenja aero-zagađenja u gradu zvanična, odnosno vrši ih ovlaštena institucija sa licenciranom opremom i stručnim licima. Radojičić je danas, na aktuelnom času gradskog parlamenta, naglasio da uređaji za mjerenje ne pripadaju nijednoj političkoj partiji. “Mjerenja ne može da vrši neko ko je na pijaci kupio uređaj”,

Predstavom Peđe Bajovića otvoren 2. Banjaluka stand up festival

Predstavom „Rok trajanja“ stand up komičara Peđe Bajovića iz Zagreba u utorak 10. decembra u Vijećnici Banskog dvora otvoren je 2. Banjaluka sand up festival. Predstava“Rok trajanja” je zadnja iz njegove dosadašnje tematske trilogije. -Vrlo kratak opis bi bio – ja kukam, a ljudi se smiju! Počinjem o stanju stvari za čovjeka mojih godina, pa

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka igraju predstavu u ZTC Banja Vrućica

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka 21. decembra odigraće predstavu “Mali princ” u ZTC Banja Vrućica, na koju dolaze i njihovi drugari iz Poljske u pratnji svojih terapeuta, koje dovodi ambasador Koviljka Špirić. Dan kasnije, 22. decembra, na donatorskoj večeri u Banskom dvoru šest konobara iz Down syndrom centra Banjaluka služiće goste. Ovih šest konobara, šest