Vijesti 18.11.2016.

Gradonačelnik zasadio stablo lipe u Aleji Svetog Save

ČITANJE: 2 minute

U okviru jesenje obnove zelenila u gradu, gradonačelnik Igor Radojičić je danas u Aleji Svetog Save zasadio stablo krupnolisne lipe.

U izjavi novinarima, Radojičić je rekao da Banja Luka važi za grad zelenila i ima reputaciju grada sa mnogo drveća, aleja i parkova. Naglasio je da su građani, u proteklim godinama, najviše primjedbi imali na ubrzanu urbanizaciju grada i gubljenje zelenih površina.

– Upravo zato smo u akciji sađenja 175 sadnica. Biće novih drvoreda, kao i popune onih drvoreda koji su prorijeđeni, te novog parkovskog zelenila. Zasadićemo stabla uz tranzitne puteve i to zbog aerozagađenja i buke. Danas smo zasadili šest stabla lipe u Aleji Svetog Save, a Banja Luka je poznata po kestenu i lipi i tu tradiciju svakako treba nastaviti. Biće tu i drugih sadnica poput javora, određenih vrsta hrasta, ginko bilobe i slično – naveo je gradonačelnik.

sadnice1

Radojičić je izrazio nadu da će Banjalučani biti zadovoljni onim što želimo da radimo, a to je povećanje broja zelenih površina i stabala i da ovaj grad ima onaj imidž koji je imao i ranije, odnosno da bude grad ugodnog življenja i u ekološkom smislu.

sadnice3

Podsjećamo, jesenja akcija obnove zelenila je počela u oktobru, a popuna drvoreda je predviđena i u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, dok će sadnja biti obavljena u sljedećim ulicama: Mladena Stojanovića, Jovana Dučića, Stevana Mokranjca, Milana Tepića, Bana Lazarevića, Gundulićevoj, Vase Pelagića, Zdrave Korde, Đede Kecmanovića, Gavre Vučkovića, Vladike Platona, Vojvode Putnika, i dr. Takođe, u ovom periodu biće nastavljena i zamjenska sadnja u blokovskom zelenilu, u ulicama: Stepe Stepanovića, Majke Jugovića, Franca Šuberta, Bulevaru srpske vojske, Ivana Kukukljevića, Skendera Kulenovića, Ognjena Price i Kozarskoj.

Tokom novembra izvodiće se i radovi na orezivanju drveća, vađenju panjeva, popuni praznih mjesta u cvjetnjacima, uzimljavanju ružičnjaka, i slično.