Vijesti 25.03.2017.

Gradska uprava Banjaluka čeka nove prijedloge za grb: Kočić i ban umesto Jablana i Rudonje

ČITANJE: 3 minute

Tvrđava Kastel, Vrbas i list kestena, simboli su koji će se naći u prijedlozima novog grba Banjaluke, koje priprema heraldičar Dragomir Acović, saznaje „EuroBlic“.

Gradska uprava direktno je angažovala Acovića da osmisli grb, s obzirom da je aktuelni već četiri godine neustavan, a sve kako bi Banjaluka do 22. aprila – proslave Dana grada dobila novo obilježje. Kako nezvanično saznajemo, prijedlog koji je naišao na najveće odobravanje nadležnih, jeste grb u kojem se naziru elementi kule Kastel, Vrbasa i list kestena, kao prepoznatljivi motivi grada, dok su dva čuvara štita: čuveni pisac iz Stričića Petar Kočić i zaslužni banjalučki neimar ban Svetislav Milosavljević.

Komisija koja analizira idejna rješenja, dala je smjernice za izradu grba, a gradonačelnik Igor Radojičić rekao je juče da se konkretnim prijedlozima nada već sljedeće sedmice, kako bi prijedlog odluke uputili u Skupštinu.

Dragomir Acović potvrdio je za naš list da su prijedlozi grba uglavnom pripremljeni, te da i sam očekuje da će ih sljedeće sedmice dostaviti. Nije želio mnogo da komentariše simbole koje je upotrebio, ali naglašava da su Kočić i ban Tisa ličnosti koje se same nameću.

– Odlukom Ustavnog suda izbor mogućnosti sveden je na minimum, izričito je apostrofirano da morate izbjegavati sve ono što nekome nešto znači, tako da ne mogu da izvučem obilje različitih motiva. Postoje varijacije ideja, koje imaju svoje bolje i slabije strane i pokušavam da nađem rješenje koje bi profesionalno i estestki bilo zadovoljavajuće u okviru postavljenih zahtjeva- rekao je Acović, koji je učestovovao u pripremi grba i amblema Srpske.

On pojašnjava i da se ne mogu uvažiti prijedlozi javnosti da se sadašnji grb malo izmijeni u skladu sa odlukom Suda, jer je „presuda takva da je to nemoguće uraditi“.

Prethodna tri pokušaja da Banjaluka izabere grb propala su, jer stručnjaci i javnost nisu podržali prijedloge. Najviše polemike izazvao je prijedlog grba sa Jablanom i Rudonjom, bikovima iz Kočićevog djela, sa negodovanjem da ima još mnoštvo simbola koje bi trebalo utkati u gradski grb.

Podsjetimo, Ustavni sud RS je 2013. godine proglasio neustavnim grb Banjaluke, u čijoj osnovi su konture Hrama Hrista Spasitelja, jer grb sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda, čime se pripadnici ostalih naroda dovode u neravnopravan položaj.

Upućeni ističu da je stari saziv Skupštine grada namjerno „poništavao“ prijedloge novog grba, jer se niko ne buni zbog grbova mnogih drugih opština u BiH koje isto ne oslikavaju sva tri konstitutivna naroda.

Dan Grada od 17. do 23. aprila

Za razliku od prethodnih godina kada je cijeli mjesec april bio posvećen obilježavanju 22. aprila- Dana grada, ove godine manifestacije će se održavati samo u jednoj sedmici, od 17. do 23. aprila.

– Sugrađane očekuju brojni kulturni, obrazovni i sportski događaji, a iduće nedelje trebali bismo da usvojimo i konačan program održavanja manifestacija – precizirao je gradonačelnik Igor Radojičić.

(EuroBlic)