Politika 08.02.2017.

Gradska uprava Banjaluka: Obnovom sertifikata do boljeg okruženja

ČITANJE: 2 minute

Grad Banjaluka se priprema za obnovu međunarodnog sertifikata BFC o povoljnom poslovnom okruženju, a juče je je obavljena nadzorna posjeta tima za provjeru sprovođenja BFC standarda.

Gradonačelnik Igor Radojičić upoznao je Tim za provjeru sa novom unutrašnjom organizacijom Gradske uprave, ističući da je formirano novo Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje kao izraz prioriteta nove gradske vlasti, a koje se u potpunosti uklapa i u preporuke BFC standarda.

-U tom novom odjeljenju su tri odsjeka, od kojih je jedan za saradnju sa investitorima i Poslovnu zonu, zatim za strateško planiranje i javno-privatno partnerstvo, te novi odsjek takođe bitan za proces resertifikacije koji se bavi evidencijom i registracijom imovine Grada – kazao je gradonačelnik.

On je najavio da će ove sedmice biti formiran i novi Savjet za privredu, kao radno tijelo koje se bavi pitanjem praćenja i analize stanja u oblasti privrede i zapošljavanja, budžeta Grada i drugim pitanjima lokalnog ekonomskog razvoja. Novi Savjet će, prema njegovim riječima, imati 11 članova, od kojih će osam biti predstavnici privrednika.

Gradonačelnik Radojičić je istakao i namjeru Grada da ubrza i pojednostavi administrativne procedure kako za privrednike tako i za građane, istakavši da su u tom cilju već započele značajne aktivnosti.

-U decembru prošle godine potpisali smo sporazum sa kompanijom Majkrosoft kako bismo modernizovali servise i usluge koje Grad pruža. Takođe u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom idemo ka uvođenju jednošalterskog sistema u izdavanju građevinskih dozvola, i u tom cilju smo već formirali Prijemnu kancelariju Odjeljenja za prostorno uređenje – naglasio je Radojičić.

Govoreći o gradskim finansijama, istakao je da se Grad odlučio za restrukturisanje gradskog duga na iznos od 75 miliona maraka na deset godina, s ciljem da se oslobode dodatna sredstva za komunalne i razvojne potrebe. Na temelju ovog akta, uskoro će biti raspisan javni poziv na kojem mogu ravnopravno učestvovati domaće i inostrane finansijske institucije.

Iz Tima za provjeru istakli su da je proces resertifikacije izuzetno zahtjevan, te da su svjesni činjenice da je banjalučka uprava velika i da zahtijeva posebnu organizaciju.

Podsjećamo da je Grad Banjaluka dobio međunarodni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju u Jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) 2015. godine. Ostvario je ukupnu ocjenu u iznosu od 92,5 odsto od ukupno 100, te ispunio 12 veoma zahtjevnih kriterijuma i više od 80 podkriterijuma za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i investitorima.

Resertifikacija sistema trebalo bi da bude održana krajem ove godine.