Vijesti 14.04.2016.

Gradska uprava Banjaluka traži novih četrdesetak radnika

ČITANJE: 2 minute
gradska uprava banjaluka
Gradska uprava raspisala je javni konkurs za oko 40 upražnjenih radnih mjesta u statusu službenika i radnika na neodređeno radno vrijeme, čemu se protive neki odbornici jer smatraju da ima previše gradske administracije.

U konkursu, između ostalog, Gradska uprava u radni odnos prima radnike u više odjeljenja, a za radna mjesta se mogu prijaviti diplomirani pravnici, ekonomisti, inženjeri građevinarstva i arhitekture, te oni sa diplomama društvenog ili tehničkog smjera, dok je za pojedina radna mjesta dovoljan četvrti stepen stručne spreme.

Pored upražnjenih stolica koje se uglavnom odnose na stručne saradnike, u određenim oblastima potreban je i jedan komunalni policajac, šef Odsjeka za internu reviziju, interni revizor, kurir, čistač, te radnici za obezbjeđivanje objekata u poslovnoj zoni Ramići.

Budimir Balaban (DNS), predsjednik Skupštine grada, rekao je juče da nije upoznat s tim da je Gradska uprava raspisala konkurs za četrdesetak novih radnih mjesta, ali da je i dalje njegov stav da ima previše gradske administracije.

On je ranije rekao da je od 780 radnika, koliko ih je zaposleno u gradskoj administraciji, oko 30 odsto višak. Prema njegovim riječima, budžet ne može da se puni samo za plate zaposlenih činovnika, a rješenje je u planskom smanjenju broja radnika kroz penzije i raspodjelu radnih mjesta, kao i prestanku zapošljavanja u gradskoj administraciji.

-Vrlo je moguće da su oni već primili ljude na te pozicije i taj konkurs je raspisan radi opravdanja njihovih pozicija. Ukoliko se prima toliko novih  radnika, to je zaista veliki udar na budžet grada, jer znate koliko bi na godišnjem nivou oni koštali grad. To je bespotrebno jer se može napraviti preraspodjela već postojećih radnih mjesta. To je definitivno dio predizborne kampanje, a primanja će biti u drugim javnim ustanovama- rekao je Aleksandar Petković, odbornik SDS-a.

Dušan Čajić, odbornik SNSD-a, ističe da su nova radna mjesta opravdana ukoliko ih ne može vršiti neko ko je već zaposlen u gradskoj administraciji.

-U Gradskoj upravi ima dosta ljudi koji zaista rade mnogo poslova, ali naravno ima i onih koji ne rade ni ono što bi trebalo. Mislim da se ova radna mjesta otvaraju zbog novog odjeljenja koje bi uskoro moglo biti formirano- rekao je Čajić.

U vezi sa prijemom u radni odnos nekoliko desetina radnika, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli dobiti izjavu od Slobodana Gavranovića, gradonačelnika, niti njegove zamjenice Jasne Brkić jer se juče nisu javljali na telefon, a nije nam odgovoreno ni iz Gradske uprave.

Inače, kako stoji u javnom konkursu, za svako od upražnjenih radnih mjesta potrebno je radno iskustvo od jedne do tri godine, te položen stručni ispit, uz napomenu da se on naknadno može položiti u roku od šest mjeseci od dana zaposlenja.

(Nezavisne novine)