Vijesti 13.10.2021.

GRADSKA UPRAVA: Govornica na Trgu Krajine postala simbol slobode i kulture

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je svečano otvorena uz ples i zvuke udarljki, govornica na Trgu Krajine, postala je novo mjesto kulturnih i društvenih zbivanja u našem gradu.

Tako je govornica, postavljena kao simbol slobode govora i simbol otpora negativnim pojavama u društvu, tokom proteklih mjeseci okupila profesore, glumce, besjednike, pisce, studente, ali i grupe građana, koji su sa ovog mjesta mogli reći što žele, ali i prezentovati i promovisati svoj rad, saopštila je Gradska uprava.

Sa mjesta simbolično nazvanog – agora otvoreno o mnogim temama govorili su banjalučki profesori, književnici i pjesnici u okviru večeri besjedništva.

Tako su Trgom odjekivale riječi profesora koji su govorili o slobodi govora, književnosti i slobodi uopšte. Uz prof. dr Ranka Popovića govorio je i prof. dr Duško Pevulja.

U saradnji Grada i Instituta za razvoj mladih i zajednice – Perpetum mobile sa govornice su se čuli inspirativni govori mladih o promjenama i važnosti građanskog i ličnog angažmana.

Dis pozorišta mladih je prostor kod govornice iskoristilo za svoju pozorišnu revoluciju „Teatron“, a ništa manje revolucionarno nije bilo ni tokom plesne večeri u organizaciji „Salsa Luka“.

Kod govornice na Trgu Krajine održan je i koncert Vokalnog ateljea “MaMa VoX”, tokom kojeg su predstavljeni polaznici ove čuvene banjalučke škole pjevanja.

Osim brojnih kulturnih zbivanja brojne organizacije su ovaj prostor iskoristile za promociju svojih projekata, pa je tako udruženje „Zdravo da ste“ promovisalo projekat „Kreativni avgust“, kojim su bile obuhvaćene kreativne i rekreativne aktivnosti za mlade u našem gradu.

Da je govornica mjesto, sa kojeg glas može odjeknuti i izvan granica naše zemlje, potvrđuje i ideja Organizacije za razmjenu studenata IAESTE BiH koja je organizovala svojevrstan performanas, kako bi se stranim studentima predstavili tradicionalni plesovi, muzika, hrana i piće, umjetnost (priče, pjesme, slike) sa područja Banje Luke i Republike Srpske.

Podsjećamo, na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića, povodom Dana grada iz donatorskih sredstava na Trgu Krajine postavljena je govornica, s ciljem da se apeluje na značaj slobode govora, ali i da se u gradu na Vrbasu obezbijedi prostor na otvorenom iskoristiv za različite događaje.

(SB)