Vijesti 27.04.2017.

Gradska uprava i Univerzitet na zajedničkom putu razvoja grada

ČITANJE: 2 minute

U Rektoratu banjalučkog Univerziteta, danas je potpisan sporazum o saradnji između Grada Banja Luka i Univerziteta u Banjoj Luci. Sporazum su potpisali gradonačelnik Igor Radojičić i rektor Milan Mataruga. Zajednički strateški cilj sporazuma je usmjeren ka unapređenju obrazovanja, kulture, nauke, inovacija, preduzetništva i ukupnog društvenog ambijenta u gradu.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je Grad nedavno potpisao ugovor o partnerstvu sa Poljoprivrednim fakultetom, te da je Grad partner i u organizaciji manifestacije Dan studenata.

– Banja Luka je grad mladih, a istovremeno je ponosna na svoj Unvierzitet. Pred nama je sada nova akcija u kojoj želimo da omogućimo obavljanje prakse u Gradskoj upravi. Postoje slične prakse u drugim lokalnim zajednicama, a mi smo dobar primjer vidjeli u Beogradu i to nam može biti ideja vodilja. Projekat prakse se ne odnosi samo na Gradsku upravu već i na cijeli javni sektor u lokalnom vlasništvu, a mi vjerujemo da će znanje i iskustvo naših studenata biti od koristi za Grad – naglasio je Radojičić.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga je precizirao da sporazum obuhvata tri važna segmenta.

– Prvi je mogućnost da studenti obavljaju praksu u Gradskoj upravi, pod nazivom „BL praksa“ i odnosi se na studente završnih godina Univeziteta. Drugi segment je da gradonačelnik i Gradska uprava prepoznaju najbolje studente i žele im ponuditi posao, i treće –  Univerzitet nudi, a Gradska uprava prepoznaje najkvalitetnije naučnike, istraživače i zaposlene Univerziteta, koji će kroz ovaj sporazum imati mogućnost da, zajedno sa Gradskom upravom, formiraju timove za realizaciju projekata od strateškog značaja za grad – naveo je Mataruga.

Sporazum takođe predviđa i unapređenje svih nivoa obrazivanja, razvoj naučnih potencijala i naučno-istraživačke infrastruktrue, unapređenje kultrunih i sportskih sadržaja u gradu, zaštitu i unapređenje životne sredine, itd.