Vijesti 18.06.2016.

Gradska uprava: Probleme sa neplatišama u zgradama rješavati tužbom

ČITANJE: 3 minute

U brojnim zajednicama etažnih vlasnika (ZEV) postoji jedan ili više neplatiša računa za vodu, stubišno svjetlo i održavanje zgrade, zbog kojih imaju probleme oni što redovno izmiruju svoje obaveze i upravni odbori ZEV-a. Prema zakonu, ali i gradskim vlastima, jedino rješenje za takve slučajeve je tužba.

U Gradskoj upravi kažu da u Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja često stižu primjedbe na jednog ili više onih koji ne plaćaju račune.

– Zakon je jasno definisao kako se rješavaju takvi problemi. Upravni odbor ZEV-a podnosi tužbe nadležnim organima protiv članova etažnih vlasnika koji ne izvršavaju svoje obaveze – rekli su u ovom odjeljenju.

Iako među neplatišama postoje oni koji nisu u materijalnoj mogućnosti da plate, veći je broj onih koji iz inata i nekih svojih poriva izbjegavaju zakonske obaveze. Oni računaju na to da će drugi stanari radije platiti za njih nego podizati tužbe da ne bi došlo da narušavanja međuljudskih odnosa.

– ZEV tu najviše ispašta. Ako pomisliš da ga tužiš, bahati neplatiša te gleda poprijeko. Oni ne žele ni da pričaju o tome ili to shvataju kao lični obračun, pa onda dolazi do narušavanja međuljudskih odnosa u zgradi. To je problem koji zaista treba da rješavaju pravosudni organi – rekao je predsjednik ZEV-a u ulici Bulevar Cara Dušana 4 Radenko Rogić.

Ističe da je hitno potrebno riješiti ovaj problem, za koji rješenje vidi u tome da komunalna inspekcija preuzme ulogu tužioca.

– Mi predamo njima spisak dužnika, a oni tuže jer je to prekršaj kao i svaki drugi – kazao je Rogić.

Priča da neplaćanje obaveza dovodi do problema pri održavanju zgrada, posebno onih starijih.

– Neke zgrade imaju dodatne prihode od reklama na njihovim zgradama ili antena koje postavljaju razne firme pa na takav način saniraju neke dugove, ali većina muči istu muku kao i mi i snalaze se kako znaju i umiju – kazao je Rogić.

Oni koji izmiruju obaveze bune se zbog neplatiša.

– Kada neće on, a zašto bih ja plaćao vodu, struju za stubišno svjetlo, čistačicu i održavanje zgrade. U najgorem slučaju, ako račun bude i izmiren jer se sa drugih stavki prebaci manjak za one najvažnije, zašto bih ja plaćao za nekoga račune. To je bezobrazluk koji najoštrije treba biti sankcionisan. Taj jedan ili dva pojedinca sprdaju se sa nama koji izmirujemo svoje obaveze – kaže stanovnik zgrade u ulici Stevana Prvovenčanog koji nije želio da mu objavimo ime.

Zajednica

Do sada je na području grada registrovano 1.210 zajednica etažnih vlasnika.

– Bez obzira na to što je istekao rok od godine od objavljivanja Zakona o održavanju zgrada u kojem su svi etažni vlasnici bili dužni da se registruju, postupak registracije je otvoren proces, pa će etažni vlasnici koji nisu registrovali zajednicu, a to žele, moći to učiniti uz dostavljanje potrebne dokumentacije – rekli su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

(Glas)