Vijesti 09.06.2016.

Gradske plaže uređene za nastupajuću ljetnu sezonu

ČITANJE: 2 minute

Sve glavne gradske plaže na obalama Vrbasa i Vrbanje pokošene su i očišćene od smeća, tako da su spremne za vrele ljetne dane i kupače. Na najposjećenijoj gradskoj plaži kod Zelenog mosta, popularnoj Abaciji i ovog ljeta dežuraće spasilačke ekipe.

Ovo je “Glasu Srpske” potvrđeno u  Gradskoj upravi.

– Na plaži Abacija će od sredine mjeseca u funkciji biti  tuševi i česme, a biće postavljena i četiri javna toaleta. Napomenuli bismo da je izgrađena kompletna infrastruktura na tom području, a posjetiocima su između ostalog na raspolaganju sportski tereni i igralište za djecu. Spasioci Ronilačkog kluba “Buk” počeće da rade kada vremenski uslovi to dozvole, tačnije čim na plaži bude veći broj kupača – rekli su u Gradskoj upravi.

Dodaju da će za rad spasilačke službe iz budžeta grada biti izdvojeno 4.000 KM a njihov rad biće organizovan u skladu sa procjenom rizika.

Pored obala Vrbasa, u vrelim ljetnjim danima brojni Banjalučani osvježenje traže na Vrbanji i Suturliji. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Vrbanja Bogdan Marjanović kaže da je zadovoljan uređenjem tri glavne plaže na Vrbanji, ali da na njima ni ove godine nema spasilaca.

– Prilikom redovnog uređenja obala na plažama Zeleni vir, Stari mlin i kod “brane” pokošena je trava a sređeni su i prilazi sa obala do vode. Prve dvije plaže su rađene po projektu i opremljene su skakaonicama, javnom rasvjetom te kantama za smeće i mjestima za roštiljanje – istakao je Marjanović.

Mještanin naselja Zeleni Vir Slaviša Popović, kaže da su plaže na Vrbanji svake godine sve posjećenije.

– Vrbanja je neuporedivo toplija od Vrbasa, pa mnogi dolaze da se kupaju u Zelenom viru. Smatram da bi trebalo da bude nekoliko spasilaca raspoređeno i na rijeku Vrbanja, jer se u njoj ranijih godina mnogo ljudi utopilo – kazao je Popović.

Bazeni

Za razliku od gradskih plaža, na svim gradskim bazenima su obezbijeđene spasilačke službe. Tako će na bazenima “Akvana” i “Fortuna”, u zavisnosti od broja posjetilaca u jednoj smjeni dežurati od dva do pet spasilaca. Na Gradskom olimpijskom bazenu u smjeni su uglavnom po dva spasioca.

(Glas Srpske)