Gradski Crveni krst pred gašenjem: Bruka i sramota za Banjaluku

crveni krst

crveni krst

Crveni krst Banjaluka koji u gradu postoji više od 100 godina bukvalno je pred gašenjem, budžet im se smanjuje iz godine u godinu, od grada u 2015. nisu dobili ništa, a Zakon o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta RS (CKRS) se ne primjenjuje.

Mnogi se pitaju kako je moguće da grad ima novca za mnoštvo drugih udruženja, a nema za ono krovno i najznačajnije. Iz Gradske uprave se pozivaju na krizu, a Crvenom krstu su samo obećali da će ih podržati u određenim projektima u skladu s mogućnostima i punjenjem budžeta.

Prijeti totalni kolaps

– Nastaće totalni kolaps, ako nešto ne bude riješeno. Mi smo u katastrofalnom položaju i rad nećemo moći da nastavimo ukoliko ne dobijemo neka sredstva. Tražimo da se bar sprovodi zakon po kojem, između ostalog, od prihoda od ulaznica za koncerte i priredbe pet odsto od svake ulaznice ide u korist Crvenog krsta. Kada je postojala Služba društvenog knjigovodstva (SDK) to je išlo preko nje, imali smo osnovne prihode za rad – da pomažemo ljudima koji nam se svaki dan obraćaju. Nakon toga smo godinama dobijali pomoć od grada, ali od ove godine ni toga više nema – rekla je za Press RS Željkica Ilić, sekretarka Crvenog krsta Banjaluka.

Od grada ova humanitarna organizacija dobija novčana sredstva za rad javne kuhinje, ali kako tvrde, ona su gotovo stalno u istom iznosu, uprkos tome što cijene divljaju.

– Što se tiče prihoda na koje imamo pravo po zakonu oni su svedeni na nulu. Nešto minimalno nam na kraju godine stigne od dvorane „Borik” od prodatih ulaznica, i to je to. Razgovarali smo s predstavnicima grada, koji su nam proteklih godina davali oko 80.000 maraka za aktivnosti, ali nisu mogli ništa da nam obećaju. I šta sada da mi kažemo ljudima koji nam dolaze i mole za bilo kakvu pomoć? Pa, sami ste svjesni kakva je situacija, a mi kao glavna humanitarna organizacija ne možemo pomoći tim ljudima. Trudimo se da održimo stvari, ali ne možemo živjeti samo od članarina i ono malo donacija – dodaje Željkica Ilić.

Zakon postoji, ali ga niko ne poštuje

Za krovni republički Crveni krst nadležno je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, a za rad lokalnih organizacija gradovi i opštine. U banjalučkoj organizaciji ističu da su svjesni da je kriza i da novaca u budžetu ima sve manje, ali traže da bude uspostavljen kontrolni organ koji će pratiti sprovođenje zakona, ako se već ne mogu pronaći sredstva za ovo udruženje.

– Lavovski smo posao uradili za vrijeme poplava. Naši volonteri su se organizovali veoma brzo. Svi su nas hvalili, ali kada je sve prošlo leđa su nam okrenuli. Dovedeni smo do zida i ne znamo kuda dalje. Pitala sam predstavnike grada: Pa, zar je moguće da gradu nije potreban Crveni krst? Ako je tako, neka nam kažu, jer ovako ne ide dalje – zaključuje naša sagovornica.

Zakon o položaju i ovlašćenjima CKRS donesen je još 1994. godine. Iako je u članu 6 ovog zakona naveden niz izvora sredstava (članarina, donacije, budžet, fondovi, lutrija i prihodi od igara na sreću) malo toga se poštuje i vrlo malo uopšte stigne do ove humanitarne gradske organizacije.

Rafovi u skladištima banjalučkog Crvenog krsta su gotovo prazni. U slučaju elementarne nepogode ili neke druge katastrofe Crveni krst bi mogao malo šta da učini, osim da se okrene svojim vjernim volonterima. U gradu u kojem živi oko 200.000 ljudi Crveni krst je izgleda doveden do prosjačkog štapa. Prema nezvaničnim informacijama u njihovom skladištu ima tek nekoliko kilograma brašna i šećera i nekoliko konzervi mesnog nareska.

Zakon i sankcije

Članom 9 Zakona o položaju i ovlašćenjima CKRS, sve društvene organizacije i druga pravna lica kao i građani i njihova udruženja, a koji organizuju priredbe (kulturne, bioskopske, zabavne, sportske i dr.), na koje je dozvoljen pristup s plaćenim ulaznicama, dužni su da naplaćuju u korist Crvenog krsta pet odsto na vrijednost svake prodate ulaznice.

U korist Crvenog krsta ide i dio od prodaje muzičkih CD-ova. Kontrolu obračuna uplate sredstava, koje gotovo da nema, vrše nadležni organi RS. Kazne se kreću od 2.500 do 10.000 KM.

(Pressrs)

START U PREMIJER LIGI: Borac ispustio dva gola prednosti u meču sa Širokim Brijegom

Nogometaši Širokog Brijega dočekali su večeras na stadionu Pecara u 20. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine banjalučki Borac, a susret je završen rezultatom 2:2. Borac je došao do vodstva nakon samo osam minuta igre. Marko Mirić je šutirao, a Martin Zlomislić odbranio udarac. Lopta je opet došla do srbijanskog nogometaša koji je uposlio Stojana

RASPRAVA U VRHOVNOM SUDU RS: Tužilaštvo traži oštrije kazne za ubistvo Bojana Milovanovića

Izrečenim kaznama učesnicima tuče u kojoj je ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice ne može se postići svrha kažnjavanja i one ne odgovaraju stepenu odgovornosti optuženih. Rekao je ovo Branko Mitrović, republički tužilac, u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i zatražio oštrije kažnjavanje optuženih, dok, sa druge strane, odbrana optuženih traži pravednije suđenje, ukidanje presude

DODIK: Nakon slučaja “Osmica”, Univerzitet za poslovne studije pod hitno zatvoriti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Republici Srpskoj u toku reforma visokoškolskog obrazovanja i da će doći do usvajanja zakona koji će biti rigorozan, a podrazumijevaće čišćenje i obračun sa svim dekadencijama iz prošlosti, posebno izdavanjem lažnih diploma. “Zakon je u tom pogledu prošao jedan dio procedure i doći će

KOMENTAR: Mladen ponovo među Srbima preko HRT-a

Mladen Ivanić, glavni strateg opozicije u Republici Srskoj i neformalni šef britanskih političkih operacija u BiH, ukazao se ponovo među Srbima. I to preko HRT-a, gostujući kod Ace Stankovića u “Nedeljom u 2”. Zanimljiv odabir termina, ali i regionalne emisije, da se Ivanić obrati ovdašnjoj široj javnosti, namećući se kao alternativa sadašnjoj vlasti u Republici

OPOZICIJA O ZEMLJIŠTU U CENTRU: Šteta 100 miliona KM, katastrofa za Banjaluku

Banjaluka najatraktivnije zemljište u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić. On je na konferenciji za novinare rekao da se zbog visine

Predložen pritvor za Branka Lazića

Okružno tužilaštvo Banjaluka predložilo je pritvor za Branka Lazića (29) iz Gradiške za koga se sumnja da je prije dva dana nožem povrijedio J.G. (39). Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti, saopšteno je iz Okružnog

NOVA APLIKACIJA: Sa par klikova do porodičnog ljekara

Banjalučani će uskoro imati priliku da se naruče kod svog porodičnog ljekara sa par klikova na mobilnom telefonu. Dom zdravlja je već u poodmaklnoj fazi testiranja aplikacije nazvane “E-čekaonica“, nove mogućnosti za naručivanja na zdravstveni pregled.