Vijesti 06.12.2022.

Kresojević: Gradska preduzeća su najjača brana inflaciji u ovoj godini

ČITANJE: 4 minute

Gradski menadžer, Bojan Kresojević kazao je da su gradska preduzeća ove godine u izuzetno izazovnim okolnostima poslovala uspješno.

-U prilogu tome je nekoliko činjenica od kojih i ta da su ostvarila ukupni prihod od 55 do 60 miliona KM i to na istom nivou kao što je to prethodne godine, a da nije bilo povećanja cijena. Naprotiv, gradska preduzeća su u prosjeku smanjila cijenu svojih usluga za dva odsto – poručio je Kresojević nakon današnjeg sastanka sa direktorima gradskih preduzeća.

U uslovima svjetske inflacije, kako je istakao gradska preduzeća podnijela su najveći teret svih poskupljenja i praktično onemogućavala dalji rast cijena.

-U gradskim preduzećima imamo smanjenje za dva odsto i to smanjenje od dva odsto je ustvari smanjenje prihoda Vodovoda za 1,2 miliona KM proizšalih iz ukidanja naknade za mjerno mjesto, koja je uvedena skupštinskom odlukom u prethodnom sazivu. Ta odluka je od strane Ustavnog suda ocijenjena neustavnom i na taj način je došlo do smanjenja prihoda ovog preduzeća – kazao je Kresojević.

Prema njegovim riječima, ovo je posebno važno sa dva aspekta.

-Gradska preduzeća su pokazala odgovornost prema građanima ne povećavajući, naprotiv smanjujući cijenu usluge, a s druge strane to je bio izuzetan izazov za menadžment jer su troškovi poslovanja drastično porasli u toku ove godine. Samo po osnovu poskupljenja električne energije,komunalna preduzeća će imati rast troškova za tri miliona KM – pojasnio je gradski menadžer.

Analizirajući svako pojedinačno preduzeće, kazao je da je najveći izazov u Zavodu za izgradnju Banja Luka, u kojem je protekla uprava ostavila neizmirene obaveze i na taj način dovela preduzeće u blokadu.

-Za spas ovog preuzeća tražimo podršku Skupštine Grada, da se ovo preduzeće izvuče iz nelikvidnosti kako bismo mogli izaći sa detaljnim planom restruktuiranja ovog preduzeća. Sada ZIBL ne može uopšte da posluje – kazao je on.

Govoreći o pozitivnim primjerima, Kresojević je naveo da se u ovom trenutku može reći da je Vodovod a.d. Banja Luka najzdravije gradsko preduzeće i pored brojnih poteškoća.

-Uprkos povećanju troškova u iznosu od milion KM i smanjenja prihoda od 1,2 miliona KM, uspijeva obezbijediti likvidno poslovanje i usluge pruža u kontinuitetu, ali da se dugorčno razmišlja o ovom preduzeću zbog čega smo na prošloj sjednici Skupštine Grada predložili subvenciju Vodovodu od 700.000 KM – naveo je on.

Uprkos složenim okolnostima, direktor „Vodovoda“ Predrag Duduković kazao je da kada se sumiraju povećanje troškova i smanjenje prihoda Vodovod je u disbalansu od dva miliona KM.

-Bez obzira na to izmirujemo sve svoje obaveze na način da smo redukovali troškove gdje smo transparentnošću u procedurama javnih nabavki uštedjeli 550.000 KM, naplatili zaostala potraživanja u iznosu od šest odsto, povećali prihode vršeći neke nove usluge i kada se sve sabere ostvarili smo mogućnost da bez obzira na teške uslove poslovanja obezbijedimo normalno funkscionisanje Vodovoda – kazao je Duduković.

U zadnjih deset godina, kako je naveo – preduzeće je imalo  najveće ulaganje u mehanizaciju, a započeli su i proceduru projekta izgradnje solarnih panela što će na godišnjem nivou donijeti uštede električne energije od 30 odsto.

-Jedino smo preduzeće u Evropi koje je u uslovima ove krize smanjilo cijene svojih usluga. Nerealno je očekivati da se može dugoročno i stratetški planirati sa smanjenjem cijena u uslovima psolovanja kada znamo kakvi su. Mi ne tražimo povećanje cijena svojih usluga, nego zahtijevamo da se cijena vode vrati na onu koja je bila prije odluke Ustavnog suda prema kojoj je ukinuta naknada za mjerno mjesto – zaključio je on.

„Depot“ i „Čistoća“

Kada je riječ o sporu između preduzeća „Depot“ i „Čistoća“, Kresojević je kazao da to ne zavisi od predstavnika preduzeća nego i od odluka sudskih organa.

-Nastavićemo komunikaciju kako bismo obezbijedili mogućnost proširenja postojećih kapaciteta koje ima Depot kako bi se otpad mogao nesmetano odlagati i vjerujem da neće biti nikakvih problema s tim u vezi.

E.M.