GRADSKI PODSTICAJI: 950.000 KM za privrednike i samozapošljavanje

Grad Banja Luka izdvojiće iz gradskog budžeta više od 950.000 KM kako bi pomogla lokalnim privrednicima da nabave nedostajuće mašine i povećaju proizvodnju, a zahvaljujući ovim subvencijama, i 65 naših sugrađana dobiće novac kako bi sami sebe zaposlili.

Ovogodišnjim podsticajima za privredu, teškim ukupno 1,15 miliona KM, 637.000 KM biće usmjereno kao pomoć za 40 lokalnih privrednika, kojima su neophodne nove mašine kako bi osavremenili proizvodnju i povećali produktivnost.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, ističe da je pravo na podsticaje ostvarilo 40 privrednika, nakon sprovedenog javnog poziva.

Sredstva dobijena od Grada privrednici moraju utrošiti u nabavku osnovnih sredstava. Grad sufinansira najviše 30 odsto od vrijednosti osnovnnih sredstava ili najviše 20.000 KM po preduzeću. Nabavka osnovnih sredstava se sprovodi na način da preduzeće prvo nabavi osnovno sredstvo, a Grad potom isplaćuje svoj dio za sufinansiranje – objašnjava načelnik Komljenović.

Direktor preduzeća Drvna galanterija „Milinković“, Nenad Milinković, kaže da svaka pomoć i podrška dobro dođu u današnje vrijeme, a da je za njegovu firmu to od velikog značaja, pogotovo zbog činjenice da su prije pet mjeseci pretrpjeli veliku štetu od požara. On dodaje da će mu sredstva za sufinansieranje dobro doći u nabavci TNT mašine – raskrajača za pločaste materijale.

Osim finansijske pomoći, ovo ima i drugu dimenziju. Lično, ovo doživljavam i kao jedan vid brige i podrške za nas privrednike, koji nam pokazuje da nismo sami i da neko vodi računa o nama – naglasio je Milinković.

Po istom javnom pozivu, 65 nezaposlenih Banjalučana ovih dana dobiće od 3.000 do 7.000 KM kako bi sami zasnovali svoj biznis. Ove godine, za ove svrhe će iz gradske kase biti izdvojeno 320.000 KM.

Grad Banja Luka je ove godine u budžetu obezbijedio 1,15 miliona KM za podsticaje privrednicima. Pored samozapošljavanja i nabavke mašina, ove godine će i 195.000 KM biti uloženo i u opremanje kabineta praktične nastave sedam srednjih stručnih škola, s ciljem da učenici, po završetku školovanja, izađu što pripremljeniji za tržište rada.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo