GRADSKI PODSTICAJI: 950.000 KM za privrednike i samozapošljavanje

Grad Banja Luka izdvojiće iz gradskog budžeta više od 950.000 KM kako bi pomogla lokalnim privrednicima da nabave nedostajuće mašine i povećaju proizvodnju, a zahvaljujući ovim subvencijama, i 65 naših sugrađana dobiće novac kako bi sami sebe zaposlili.

Ovogodišnjim podsticajima za privredu, teškim ukupno 1,15 miliona KM, 637.000 KM biće usmjereno kao pomoć za 40 lokalnih privrednika, kojima su neophodne nove mašine kako bi osavremenili proizvodnju i povećali produktivnost.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, ističe da je pravo na podsticaje ostvarilo 40 privrednika, nakon sprovedenog javnog poziva.

Sredstva dobijena od Grada privrednici moraju utrošiti u nabavku osnovnih sredstava. Grad sufinansira najviše 30 odsto od vrijednosti osnovnnih sredstava ili najviše 20.000 KM po preduzeću. Nabavka osnovnih sredstava se sprovodi na način da preduzeće prvo nabavi osnovno sredstvo, a Grad potom isplaćuje svoj dio za sufinansiranje – objašnjava načelnik Komljenović.

Direktor preduzeća Drvna galanterija „Milinković“, Nenad Milinković, kaže da svaka pomoć i podrška dobro dođu u današnje vrijeme, a da je za njegovu firmu to od velikog značaja, pogotovo zbog činjenice da su prije pet mjeseci pretrpjeli veliku štetu od požara. On dodaje da će mu sredstva za sufinansieranje dobro doći u nabavci TNT mašine – raskrajača za pločaste materijale.

Osim finansijske pomoći, ovo ima i drugu dimenziju. Lično, ovo doživljavam i kao jedan vid brige i podrške za nas privrednike, koji nam pokazuje da nismo sami i da neko vodi računa o nama – naglasio je Milinković.

Po istom javnom pozivu, 65 nezaposlenih Banjalučana ovih dana dobiće od 3.000 do 7.000 KM kako bi sami zasnovali svoj biznis. Ove godine, za ove svrhe će iz gradske kase biti izdvojeno 320.000 KM.

Grad Banja Luka je ove godine u budžetu obezbijedio 1,15 miliona KM za podsticaje privrednicima. Pored samozapošljavanja i nabavke mašina, ove godine će i 195.000 KM biti uloženo i u opremanje kabineta praktične nastave sedam srednjih stručnih škola, s ciljem da učenici, po završetku školovanja, izađu što pripremljeniji za tržište rada.

VIDOVIĆ: Povećanje plata neće ugroziti javne finansije

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je kod kreiranja ovogodišnjeg budžeta vođeno računa o socijalnoj i razvojnoj komponenti i naglasila da najavljeno povećanje plata u javnom sektoru ne može ugroziti stabilnost javnih finansija.

Prvi put u UKC RS izveden složeni zahvat odstranjenja organa

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 27. decembra 2019. godine, po prvi put je uz korištenje HIPEC procedure (hipertermičke intraperitonealne hemioterapije) urađeno multiorgansko odstranjenje organa male karlice i abdomena zbog uznapredovalog maligniteta karlice (totalna pelvična evisceracija). Ovaj složeni zahvat zapravo podrazumijeva dvije procedure.Prva je hirurška i odnosi se na odstranjenje svih vidljivih malignih tumorskih promjena

DRUGI TRIJUMF ORLOVA Tripl-dabl Ristićeve

Košarkašice Orlova pobijedile su Trešnjevku iz Zagreba rezultatom 76:55 (20:20,11:9,20:11,25:15) u 14. kolu WABA lige.  Nakon neizvjesnog prvog poluvremena Orlovi su u nastavak ušli sa dva poena viška (31:29). U drugom poluvremenu domaći tim je zaigrao još kvalitetnije, prije svega u odbrani pa su na ulazku u udlučujuću dionicu Banjalučanke imale dvocifrenmu prednost (51:40). U

RADOJIČIĆ ZADOVOLJAN: Nova godina Banjaluku pozicionirala na regionalnu mapu

Veoma sam zadovoljan kako su prošli novogodišnji praznici u Banjaluci, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.  – Ostvarili smo efekte koje smo željeli. Grad je bio pun turista, pun gostiju, svi su ostvarili značajno veće prihode, u svim uslugama – od taksista, restorana, trgovina, do hotelijera i ostalog. Grad se pozicionirao i u smislu regionalne ponude

Prikupljeno oko 13.000 doza krvi u Banjaluci

Prošle godine u Banjaluci prikupljeno je i obrađeno oko 13.000 doza najdragocjenije tečnosti, potvrdili su za “Nezavisne” u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS. Prema njihovim riječima, dobrovoljno davalaštvo krvi u stalnom je porastu iz godine u godinu. “Prošle godine je bilo dosta akcija, a dobrovoljnih davalaca u gradu je oko 55 odsto”, rekla je dr

Servisne informacije za 23. januar

Servisne informacije za četvrtak, 23. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje u protekla 24 časa zabilježeno je jedno krivično djelo, dok kavni red i mir nije narušavan. Dogodilo se sedam saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je

LIGA BIH: Košarkaši Bratunca pobijedili Igokeu

Košarkaši Bratunca priredili su jedno od najvećih iznenađenja ove sezone pobijedivši Igokeu rezultatom 84:71 (25:14, 24:24, 19:18, 16:15) u utakmici 16. kola Lige Bosne i Hercegovine.  Za tim iz Laktaša, nakon četiri uzastopne pobjede u ABA ligi,  ovo je svakako velika opomena pred duel protiv Crvene zvezde koji je na rasporedu u ponedjeljak. Igokea je