Vijesti 10.03.2016.

Gradski štab za vanredne situacije: Konkretnim mjerama protiv nepogoda

ČITANJE: 1 minuta
poplave
Za poplave se nikada ne može dovoljno pripremiti, ali treba se pobrinuti da se u tim situacijama izbjegnu ljudske žrtve, kazao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Usvojeni su planovi koji sadrže konkretne mjere, od onih svakodnevnih, pa do mjera osposobljavanja jedinica i sastava za spasavanje.

-Uradili smo mnogo, a i dalje radimo na razvoju sistema civilne zaštite. Efikasnost se pokazala i kod poplava koje su zadesile Banjaluku 2014. godine, kada je bilo angažovano preko 3.000 ljudi za vrijeme akcija na terenu- naveo je Gavranović.

On se osvrnuo i na problem s klizištima i planovima za njihovu sanaciju.

-I ove godine smo u budžetu grada planirali značajna sredstva za sanaciju klizišta, kojih sada u gradu imamo aktivnih stotinak. Ponovo smo razgovorali s nadležnim ministarstvom i ustanovom ‘Vode Srpske’, s kojima ćemo raditi na određenim projektima. Za Banjuluku su planirali blizu dva miliona KM za regulaciju korita Vrbanje, kako bismo osigurali naselje Česma od nekih budućih poplava- naglasio je gradonačelnik.

Kada je riječ o požarima, planom su definisani određeni zadaci i obaveze svih učesnika.

-Slijedi proljećno uređenje grada i sugrađani moraju da znaju da ne smiju da pale korovišta- upozorio je Gavranović.

(NN)