Politika 18.04.2018.

GRADSKI TRIBUNI O KOLEGAMA Odbornici sebi dali tek prolaznu ocjenu

ČITANJE: 4 minute

Stranačka pripadnost sprječava odbornike da javno pohvale kolege iz suprotnih stranaka, mada mnogi nezvanično priznaju da poštuju njihov angažman.

Kako Banjalučani vide rad trenutnih gradskih odbornika i da li su ponovo zavrijedili njihov glas, biće poznato na lokalnim izborima, međutim, mi smo od odbornika potražili odgovor: kako oni sami komentarišu rad jedni drugih u skupštinskoj sali i na terenu.

Kao neki od najaktivnijih imena u javnosti izdvojili su se odbornici Snežana Kutlešić Stević, i to u humanitarnom radu, Marinko Umičević koji je ujedno i privrednik, te Draško Stanivuković koji je pokrenuo mnoge skcije u gradu.

Međutim, odbornici su većinom bili škrti na pohvalama, pa su kao i sve, i komplimente podijelili po partijskoj pripadnosti. Odbornici vladajućh partija hvalili jedni druge, a opozicija tvrdila da samo oni rade.

Marinko Dragišić (US), koji je u skupštinskoj klupi bio i u prošlom sazivu, kaže da je rad sadašnje ekipe odbornika daleko bolji i dinamičniji.

Kao najaktivnije u skupštinskoj sali i na terenu izdvaja doktore Vladimira Mirošljevića i Snežanu Kutlešić Stević, te odbornika Dragomira Batara.

– Mnogo je više aktivnosti u Skupštini, novi gradonačelnik je sa sobom donio jači tempo rada i više obaveza, što je svakako dobro – istakao je Dragišić.

Ovogodišnja dobitnica Plakete grada za humanost, Snežana Kutlešić Stević (SNSD), kaže da je sa svim odbornicima u odličnom kontaktu, kako sa vladajućim partijama, tako sa opozicijom. Izdvojila je ipak rad Marinka Umičevića koji u Skupštini uvek ima konstruktuvne diskusije, a dokazao se i na polju humanosti.

– Umičeviću ovo nije prvi mandat i on je već „stari vuk“ među nama ostalima, a od mlađih dosta je aktivan Nenad Talić. On je sa Starčevice i vidi se da se aktivno brine o tom dijelu grada. Pohvalno je što se svi u Skupštini odazovu se kada je u pitanju neka akcija za djecu i osobe sa invaliditetom  – rekla je ona.

Za razliku od njih, imenom nikoga nije htio da hvali niti kritikuje, ističući da je to posao naroda i javnosti, odbornik SDS-a Aleksandar Petković.

– U samoj Skupštini se vidi koliko je ko aktivan. Neću nikoga da imenujem, jer lako je raditi kada iz budžeta koristite novac, tako da je teško izvući paralele i izdvojiti aktivne i neativne odbornike – rekao je Petković, dodajući da on, za razliku od nekih, kada ide na teren troši svoj novac.

Jedan od rijetkih opozicionara koji je imenom i prezimenom pohvalio, ali i kritikovao, kolege je Draško Stanivuković (PDP), koji kaže da od 31 odbornika, njih 25 ne radi ništa.

– Gotovo svi koji sjede u prva tri reda nisu zaslužili odborničku platu. Tu i tamo se jave da pohvale odluku gradonačelnika i da kažu da je sve bajno i krasno. Pohvalio bi Sašu Lazića, Mirnu Savić Banjac, Aleksandra Petkovića, Milenka Jaćimovića i Marinka Umičevića, koji se jedini iz vladajuće partije javlja za riječ – prokomentarisao je najmlađi odbornik.

Stanivuković dodaje da se većina odbornika sve dogovori na koalicionim sastancima, te na Skupštini niša ne diskutuju.

Za razliku od njega, Saša Lazić ističe da je u politici nezahvlano izdvajati neka imena, te da postoji i skupštinska statistika ko najviše govori u sali, a ko ne.

– Vladajući odbornici nikada nisu glasali ni protiv jednog prijedloga, a usvojeno je oko 800 tačaka. Ne može biti da je baš sve dobro, dok smo mi iz opozicije podržali oko trideset odsto tačaka –rekao je Lazić.

Zanimljivo je da su nam pojedini odbornici rekli da zbog partijske kolegijalnosti ne mogu da hvale kolege iz drugih stranaka, iako se privatno dive njihovoj borbi i upornošću.

ANKETA: Kako ocjenjujete rad Skupštine?

Aleksandar Petković (SDS) – Ocjena 4

Ne mogu baš previše da hvalim rad Skupštine, jer puno je tu riječi, a malo djela. Zbog svega toga ocjena četiri.

Marinako Dragišić (US) – Ocjena 8

Sjednice su mnogo dinamičnije nego u prošlom sazivu. Skupštini dajem ocjenu 8 i očekujem još bolji rad do kraja mandata.

Draško Stanivuković (PDP) – Ocjena 5

Dajem jedinicu odbornicima vladaćuje partije, a devetku za opoziciju koja vodi 95 odsto diskusija – ukupna ocjena pet.

Snežana Kutlešć Stević (SNSD) – Ocjena 9

I studentima volim dati višu ocjenu, kao stimulaciju za budući rad, tako da i kompletnoj Skupštini za angažman dajem devetku.

Saša Lazić (NDP) – Ocjena 4

Nisam oduševljen radom Skupštine, veliki je broj tačaka koji se razmatra, ali je na sceni slijepo glasanje, zato je ocjena četiri.

Boran Bosančić (DNS) – Ocjena 8

Nije u redu da mi ocjenjuemo svoj rad, to neka radi narod i javno mnijenje, ali neki generani utisak je osmica.

(srpskainfo)