GRADSKO GRIJANJE ŽELE PROŠIRITI NA PET NASELJA Banjaluka razmatra mogućnost izgradnje još jedne rejonske kotlovnice

Nakon reonskih kotlovnica na Starčevici i Kočićevom vijencu koje dogrijavaju te dijelove Banjaluke, Grad razmatra mogućnost izgradnje još jednog takvog objekta na koji bi bili priključena naselja koja trenuno nisu korisnici gradskog grijanja i to Lauš, Paprikovac, Petrićevac i Lazarevo. 

Presudnu riječ o realizaciji tog projekta trebala bi dati Studija opravdanosti toplifikacije ovih naselja koja bi trebala biti izrađena do kraja iduće godine.

Prema trenutno dostupnim informacijama kroz taj dokumenat će se razmatrati mogućnost gradnje nove reonske kotlovnice koja bi trebala imati minimalnu snage od 15 megavata.

U Gradskoj upravi su rekli da je cilj Studije da se utvrdi da li bi se uvođenjem gradskog grijanja u ove dijelove grada smanjilo zagađenje vazduha.

– Radi se o naseljima koja su veoma gusto naseljena sa velikim brojem kuća a izgrađeno je i dosta zgrada i svi oni imaju individualna ložišta. Kroz ovu Studiju želimo utvrditi da li bi priključenjem na gradsko grijanje, koje bi u principu bilo jedno ložište, smanjila emisija CO2 – objasnili su u Gradskoj upravi i dodali da je drugi cilj priključenje što više potrošača na sistem gradskog grijanja.

Kazali su da se o drugim detaljima može govoriti tek kada Studija bude gotova.

– Ukoliko se pokažu da su naše pretpostavke opravdane, odnosno da je opravdanja gradnja jednog takvog objekta, onda se može govoriti o daljim koracima odnosno realizaciji koja uključuje i traženje potrebnih sredstva – kazali su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da izrada ove Studije ide u korak sa jedim od ciljeva planiranim u dugoročnoj Strategiji razvoja grada a to je da Banjaluka bude “zeleni grad”.

Za izradu Studije iz gradske kase bi trebalo biti izdvojeno 70.000 KM od čega ove godine 50.000 KM a iduće 20.000 KM a  partner grada u ovom poslu bi bilo preduzeće “Eko toplane”.

Kotlovnica u naselju Kočićev vijenac, snage šest megavata počela je sa radom u novembru 2014. godine. U decembru iste godine sa radom je počela i kotlovnica na Starčevici kapaciteta 10 megavata. Ukupna vrijednost ove dve investicije je devet miliona maraka.

Pohvale za “Eko toplanu” iz Londona

Izgradnja “Eko toplane” ocjenjena je u Londonu kao jedan od najboljih projekata, koje je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala u posljednje dvije godine, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić, koji je, zajedno sa čelnicima još 40-tak gradova učestvovao na EBRD-ovom skupu o “Zelenim gradovima”, upoznao je učesnike konferencije  sa projektom promene enregenta i izgradnje ekološki prihvatljivijeg postrojenja za sistem daljinskog grijanja u Banjaluci.

– Tokom konferencije, upravo je taj projekat ocijenjen kao jedan od najboljih, pošto je obezbjedio finansijski održivu kompaniju, koja je omogućila stabilno grijanje i znatno je smanjeno aerozagađenje – prenio je Radojičić.

(Srpskainfo)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke