Gradsko pozorište Jazavac izvelo prvu predstavu u okviru projekta „Kultura u predgrađu“

Hiljadu djece školskog i predškolskog uzrasta će pogledati predstavu i učestvovati u edukativnim predavanjima i radionicama prije početka predstave.

Projekat „Kultura u predgrađu“ Gradskog pozorišta Jazavac iz Banjaluke se realizuje u periodu od novembra 2018 do marta 2019 godine u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Djeca predškolskog i školskog uzrasta koji žive u mjesnim zajednicama Dragočaj, Krupa na Vrbasu, Potkozarje i Bronzani Majdan će imati priliku da besplatno pogledaju predstave Juhu scene GP Jazavac i da učestvuju u edukativnim predavanjima i radionicama prije početka predstave. Prva predstava odigrana je danas, 5. decembra 2018. godine u Mjesnoj zajednici Potkozarje sa početkom u 11:00 časova.

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je približiti djeci Banjaluke u ruralnim područjima pozorišnu umjetnost, naviku i kulturu odlaska u pozorište te predstavljanja kulture kao sastavnog dijela odrastanja i obrazovanja. Učenje
djece o važnosti odlaska u kulturne ustanove i sticanje pozitivnih navika u ranom djetinjstvu koje se prenose na kasniju dob. Učenje djece bontonu tj. lijepom ponašanju u institucijama kulture i edukacija djece o zdravom stilu
života koji za temelj ima kulturu, sport i zdravu ishranu.

„Jedan od ciljeva GPJ je upravo edukacija publike, posebno onih najmlađih, te će kroz projekat Kultura u predgrađu, zadatak Gradskog pozorišta Jazavac biti mnogo lakše ostavaren.“, izjavila je Dragana Marić u ime Gradskog pozorišta Jazavac koja je i projektni menadžer.

„Kao škola sa ruralnog područja jako nam je bitno i važno da ostvarimo kontakte sa kulturnim institucijama kao što su pozorišta. Mi svake godine planiramo i odvodimo đake u pozorišta a ove godine nam je pružena prilika u saradnji sa Gradskim pozorištem Jazavac da tu saradnju unaprijedimo na viši nivo kroz predavanja o zdravoj ishrani i sportu.“, izjavio je Duško Petrović, direktor škole Milutin Bojić iz Potkozarja.

Ako porodice žive u prigradskim, manje razvijenim mjesnim zajednicama, nisu im dostupne kulturne i edukativne manifestacije. Ovim projektom vraćamo pozorište djeci a djecu pozorištu. Hiljadu djece će besplatno pogledati predstavu i učestvovati u edukativnim predavanjima i radionicama na temu značaja zdrave ishrane i bavljenja sportom od ranog djetinjstva te učenja lijepom i kulturnom ponašanju u javnim ustanovama.

Runić i Zarić opet u Borcu

Dejan Zarić i Nebojša Runić su ponovo u redovima banjalučkog Borca, a potpisali su ugovore na godinu i po dana.

Uronite u svijet magije uz Huawei Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite je pouzdan kopilot visokih perfomansi na kojeg možete računati i pri najzahtjevnijim zadacima. Telefon impresionira velikim ekranom dok elegantna zadnja maska simetrične forme savršeno leži u ruci. Huawei Mate 20 Lite donosi zadivljujući pogled u svijet kroz FHD+ ekran a odlične dvostruke glavne kamere daju novi sjaj fotografijama i omogućavaju kreativno