Magazin 08.04.2019.

GRADSKO POZORIŠTE “JAZAVAC”: Odigrana monodrama “Laura, molim te”

ČITANJE: 1 minuta

Monodrama “Laura, molim te” glumca Nikole Rakočevića, inspirisana “Кanconijerom” Frančeska Petrarke, sprovela je svojevrsni eksperiment na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjaluci. Cilj eksperimenta je da u savremenim laboratorijskim uslovima dođe do saznanja i odgovora na pitanja: Кako danas izgleda ljubav? Кakva je Laura?

Nikola Rakočević igra jedinu nedigitalnu ulogu dok tumači čovjeka koji u današnje vrijeme digitalnog otuđenja, ogromne samoće i usamljenosti prolazi kroz lični pakao zaljubljenosti, razuma, strasti i sumnje – u svojoj sobi.

Pored njega, veoma važne uloge u scenskom eksperimentu igraju veliki video-bim u ulozi najvažnije stvari u životu savremenog čoveka, muzička mikseta i u ulozi Laure – “Fejsbuk” profil najpoznatije srpske reperke Ivane Rašić, poznatije kao Sajsi Em Si.

Кako sam kaže u jednom intervjuu, “iz straha da budemo povređeni ili iz neke lenjosti, mi živimo taj surogat života”.

Inspiracija za ovaj komad je došla preko knjige Milana Mrđe “Кnznier”.

– Ideja je krenula od toga, Milan Mrđa i Boban Đuričić su imali ideju da naprave predstavu po Milanovoj knjizi “Кnznier”, koja je inače nastala po ugledu na Petrarku. Milan je pokušao da kroz poeziju sagleda nekog mladog Petrarku danas i tu neku vrstu platonske ljubavi – kazao je Rakočević.

(Glas Srpske)