Vijesti 28.03.2017.

Gradu nedostaju sredstva za rekonstrukciju Šoping centra

ČITANJE: 3 minute

Za rekonstrukciju Šoping centra u sportsku dvoranu potrebno je oko 800.000 KM i veliko je pitanje da li će grad ove godine moći da obezbijedi taj novac da bi realizovao ovaj projekat.

Potvrdio je to v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar i dodao da ta stavka nije planirana u budžetu za ovu godinu.

– Riječ je o jednom od važnijih projekata gradske administracije. Za sada imamo jedino rezervisano 50.000 KM, koliko smatramo da će biti potrebno za rušenje postojećih unutrašnjih pregrada i konstrukcije. U toku je tender za izbor izvođača radova – rekao je Bilčar.

Nije mogao precizirati kada bi to moglo biti, ali planirano je, kako kaže, da se s tim poslom počne što je prije moguće.

– Kada je u pitanju sama rekonstrukcija, procijenili smo da će nam trebati do 800.000 maraka. Ipak, tačan iznos ćemo znati nakon što očistimo unutrašnjost i dok vidimo u kakvom stanju je objekat, a posebno krov. Zato su početni radovi posebno važni, jer ako na krovu treba na primjer mijenjati veći dio konstrukcije, to bi znatno moglo uticati na ukupne troškove rekonstrukcije – precizirao je Bilčar.

Kazao je da šansu za realizaciju ovog projekta vidi u refinansiranju gradskog duga, koji je pokrenula Gradska uprava.

– Očekujemo da će uspješno proći tender za reprogram duga kojim bi trebalo da budu oslobođena određena sredstva. Na taj način bismo mogli da dobijemo novac koji možemo uložiti u sanaciju Šoping centra. Teško je reći da li ćemo moći da završimo rekonstrukciju u ovoj godini, ali cilj je da bar počnemo sa radovima – kazao je Bilčar.

Direktor Sportskog centra “Borik” Manojla Zrnić je rekao da bi stavljanjem u funkciju ovog objekta sportske organizacije dobile dodatno mjesto za rad ili takmičenja.

– Biće lakše organizovati termine za treninge klubova, jer će biti moguće da istovremeno treniraju na primjer tri košarkaška kluba. Isto tako  mogle bi biti organizovane i odbojkaške utakmice, te takmičenja u borilačkim sportovima ili plesu – kazao je Zrnić.

Dodao je da bi bili rasterećeni kapaciteti dvorane “Borik” kada je u pitanju organizacija različitih kulturnih, privrednih pa i sportskih manifestacija.

– One bi mogle da budu održavane u tom novom objektu i time bi bila stvorena mogućnost za ostvarivanje većih prihoda od davanja u zakup novog prostora – naveo je Zrnić.

Inicijativa

Sportski centar “Borik” je prije nekoliko godina podnio inicijativu za preuređenje Šoping centra u sportsku dvoranu. Tražili su od grada da im po završetku radova taj objekat bude predat na upravljanje.

Prvobitna namjena pomenutog objekta je bila sala za nastavu fizičkog vaspitanja nekadašnje Metalske, a danas Tehničke škole. Jedno vrijeme tu je bilo skladište televizora nekadašnjeg privrednog giganta “Rudi Čajavec”, a potom tržni centar.

(Glas)