Vijesti 04.10.2015.

Grahovac: I zanemarivanje djece je nasilje

ČITANJE: 2 minute
Nada Grahovac
Svaki oblik zanemarivanja djece je nasilje nad njima, koje ostavlja posljedice na njihov razvoj i odrastanje, upozorava Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac.

Ona je istakla da zanemarivanje djece, koje je, nažalost, vrlo često i kod nas, nije prepoznato na vrijeme.

– Ako škola, na primjer, ne preduzme potrebne mjere u slučaju vršnjačkog nasilja ili nasilja odraslih nad djecom u obrazovnom sistemu, to je zanemarivanje djeteta i njegovog prava na zaštitu – navela je Grahovčeva povodom Dječije nedjelje.

Isto tako, tvrdi Grahovčeva, ako sistem nije uspostavio mehanizam za naplatu alimentacije, to predstavlja zanemarivanje djeteta i njegovog prava na izdržavanje.

– Kad dijete ne učestvuje u postupku izricanja vaspitno-disciplinske mjere onda je tu riječ o zanemarivanju djeteta i njegovog prava na izražavanje mišljenja i učešća u svakom postupku koji se njega tiče – napomenula je Grahovčeva u saopštenju.

Ona je dodala da je zanemarivanje djece na djelu i ako dijete sa ispruženom rukom traži milostinju na ulici, ako ima problem sa alkoholom, ako je u vanbračnoj zajednici sa 13 ili 14 godina ili u istim tim godinama napusti školu, te ako ne može da održava kontakt sa roditeljem sa kojim ne živi.

Ona je dodala da se prva nedjelja u oktobru tradicionalno obilježava kao “Dječija nedjelja”, kada je prilika da se ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u svim situacijama u kojima se djeca nađu na svom putu odrastanja.

– Konvencija o pravima djeteta nas obavezuje, ali nas prije svega obavezuje briga za svako dijete. Prava djece su samo potrebe koje svako dijete ima na putu do punoljetstva, a obaveza je i odgovornost odraslih da na te potrebe odgovore –  poručila je Grahovčeva.

Ombudsman za djecu, ali i brojne druge institucije i organizacije, organizovaće naredne sedmice mnoštvo aktivnosti, kojima će širom Srpske obilježiti Dječiju nedjelju.

(Agencije)