Vijesti 22.02.2017.

Grahovac: Sve odgovorniji pristup škola kada je riječ o vršnjačkom nasilju

ČITANJE: 1 minuta

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac ocijenila je da sve odgovorniji pristup škola kada je riječ o vršnjačkom nasilju, te da škole same prepoznaju ponašanja kod djece koja mogu ukazivati da su žrtve različitih oblika nasilja i kod djece koja imaju problema u ponašanju.

Ona je novinarima u Banjaluci na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana prevencije vršnjačkog nasilja pojasnila da dodatni problem predstavlja činjenica da sistem nije našao način da uspostavi potrebnu saradnju roditelja i škole, jer tamo gdje nema te saradnje i međusobnog povjerenja, sve je problem.

“Ne treba očekivati prijavu, nego treba takva ponašanja prepoznati. Zabrinjava da je sve više prijava takvog ponašanja u predškolskim ustanovama”, dodala je Grahovčeva.

Prema njenim riječima, nema pravila da li je riječ o velikim školama, velikim gradovima ili manjim sredinama, ali je primljeno više prijava nasilja nad djecom, nego među djecom.

“Ne znamo da li je tako i stvarno, jer resorno ministarstvo nikad nije uradilo izvještaj o vršnjačkom nasilju, na čemu insistiramo. Prošle godine imali smo 655 prijava i to je povećanje, nemamo problem sa brojem žalbi kroz pojedinačna postupanja, pokušavamo unapređivati sistem da bi se iz iskustva jedne škola eliminisala loša praksa u drugoj”, tvrdi Grahovčeva.

(Srna)