Vijesti 01.10.2015.

Graničari dobili glisere da zaustave izbjeglice iz Sirije!

ČITANJE: 1 minuta

САРАЈЕВО, 1. ОКТОБРА /СРНА/ - Шеф Мисије Међународне организације за миграције /ИОМ/ у БиХ Ђанлука Роко и директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић обавили су примопредају донације - три службена пловила за надзор границе, вриједна 170.000 евра, у чијој набавци је учествовала и Гранична полиција са 10 одсто властитих средстава.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Đanluka Roko i direktor Granične policije BiH Zoran Galić obavili su primopredaju donacije – tri službena plovila za nadzor granice, vrijedna 170.000 evra, u čijoj nabavci je učestvovala i Granična policija sa 10 odsto vlastitih sredstava.

Galić je zahvalio IOM-u na donaciji koja će značajno unaprijediti kapacitete Granične policije u nadzoru “plave granice” i obavljanju svakodnevnih zadataka, kao i na dosadašnjoj podršci.

On je rekao da će plovila biti odmah stavljena u funkciju i raspoređena jedinicama Granične policije u Bijeljini, Zvorniku i Višegradu, te dodao da IOM ima niz projekata u kojima učestvuje i ova policijska organizacija.

Roko je istakao da BiH ima ključnu ulogu u regiji jer se graniči sa Hrvatskom, koja je članica EU, što izaziva eventualnu zabrinutosti u vezi sa ulaskom migranata u ovu zemlju.

“U ovom projektu, koji finasira Švajcarska i IOM, doprinijeli smo poboljšanju saradnje graničnih službi”, rekao je Roko novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovom donacijom se ne rješavaju svi problemi u vezi sa opremom i obukom u regiji, ali je dobra podrška politici koju vodi BiH i rukovodstvo Granične policije BiH.

(Agencije)