Vijesti 14.05.2016.

Granična policija ne dozvoljava prolazak autobusa “Zavetnika”

ČITANJE: 1 minuta
Srpski-sabor-Zavetnici
ij

“Nekoliko automobila sa članovima i rukovodstvom pokreta su prešli preko prelaza Rača, međutim, kada je došao autobus /sa aktivistima ‘Zavetnika'/ koji je tehnički potpuno ispravan i imao je svu dokumentaciju, oni su po svaku cijenu tražili razlog da ne dozvole /njegov prolazak/”, rekao je Stamenkovski.

Kao izgovor da ne dozvole prolazak autobusa, kaže Stamenkovski, policija je navela da jedna osoba koja se nalazi na spisku nije u autobusu, i dodaje da se obično u tim situacijama to ime prekriži, a autobusu odobri prolazak.

On je rekao da su mu u neformalnom razgovoru predstavnici Granične policije BiH rekli da “oni svakako autobus moraju da vrate”.

“Činjenica je da vlasti na nivou BiH ni po koju cenu ne žele da u Republiku Srpsku prime one koji žele da pokažu solidarnost sa srpskim narodom u Republici Srpskoj koji se nalazi pod izuzetnim pritiscima, koji je ugrožen i kome prijeti državni udar, koji se po svoj prilici instruiše iz Sarajeva iz zapadnih ambasada u BiH”, rekao je Stamenkovski.

On je potvrdio da se taj autobus i dalje nalazi na graničnom prelazu Rača.

“Više od dva sata pokušavali smo da nađemo kompromisno rješenje, jer ne postoji razlog da se autobus ne primi /u Republiku Srpsku/, ali ovo je očigledno volja vlasti na nivou BiH da ne dozvole da se pristalice ‘Zavetnika’ kao jedne političke opcije iz Srbije pojave na mitingu podrške predsjedniku /Miloradu/Dodiku i rukovodstvu Republike Srpske, a pre svega građanima Srpske da se očuva Republika Srpska”, rekao je Stamenkovski.

Čelnici opozicije koja danas u Banjaluci organizuje proteste pod nazivom “Oslobodimo Srpsku” u nekoliko navrata su Srpski sabor “Zavetnici” okvalifikovali kao ekstremističku organizaciju u Srbiji.

(Agencije)