Vijesti 31.12.2022.

Granični prelaz Gradiška: Duplo veći broj ulazaka

ČITANJE: 1 minuta

Najveće gužve na graničnom prelazu u Gradišci bili su tokom katoličkog Božića, a očekuje se novi talas tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

– Mnogo više je ulazaka u BiH, gotovo duplo više nego izlazaka, koje očekujemo po završetku vjerskih praznika – naglasio je Ranko Zlojutro, inspektor na Graničnom prelazu u Gradišci, za RTRS.

Napominjemo, da od 1. januara, Hrvatska ulazi u šengensku zonu, što će svakako imati refleksiju i na sve one koji putuju u zapadne zemlje iz naših krajeva.

Kada govorimo o šengenskom prostoru kuda putuju držvljani BiH, to je svakodnevica (Slovenija, Mađarska i druge zemlje). Sama činjenica da sada ispunjavaju uslove ulaska u navedene zemlje ukazuje na to da će pod istim uslovima moći putovati u Republiku Hrvatsku, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uslova ulaska u zemlje Šengena.

Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nastaviće se, kao i do sada, u Republici Hrvatskoj primjenjivti važeće odredbe Zakona o šengenskim granicama, dok će se informacijski sistemi Evropske unije početi primjenjivti od dana kada Evropska komisija donese odluku o tome. Isto tako, na zajedničkim lokacijama graničnih prelaza, ulaskom Republike Hrvatske u šengenski prostor neće biti promjene u vezi sa načinom obavljanja granične kontrole.