Politika 16.01.2023.

GRBIĆ: Pokret za državu izgubio ministra u Vladi RS, moramo razgovarati sa SNSD-om

ČITANJE: 3 minute

U Banjoj Luci danas je održan sastanak predstavnika Pokreta za državu, a na kraju je donesen zaključak da će u narednih 10 dana razgovarati sa SNSD-om nakon gubitka pozicije ministra Ministarstva trgovine i turizma jer je Sevlid Hurtić kandidovan za Vijeće ministara BiH.

Ovo je za Klix.ba potvrdio Saša Grbić (SDP), šef kluba poslanika PzD-a u Narodnoj skupštini RS.

“Zaključak je donesen i on glasi da u sljedećih 10 dana razgovaramo sa SNSD-om jer smo izgubili mjesto u Vladi RS-a imenovanjem Sevlida Hurtića na poziciju u Vijeću ministara BiH. Saglasnost za imenovanje Hurtića je bilo iz kluba poslanika PzD u NSRS. U narednih 10 dana ćemo izvjestiti sve potpisnike PzD-a i shodno tome političke stranke će donijeti odluke na svojim organima o tome ko ostaje u Pokretu za državu i ko će učestvovati u vlasti u RS”, rekao je Grbić.

Na pitanje ko je uputio kritike iz PzD-a kandidovanjem Hurtića u Vijeće ministara BiH, Grbić kaže da to ne dolazi samo iz SDA.

“Nije to samo iz SDA, već jednostavno svi politički subjekti dakle predsjednici koji su dali saglasnost probosanskih stranaka PzD-u u RS, dolaze u situaciju da na državnom nivou su u opoziciji i sada pokušavamo pronaći balans u Vladi RS da možemo pomoći našim biračima, Bosancima i Hercegovcima”, kazao je.

On je na kraju kazao da osnivači PzD-a odnosno predsjednici stranaka nisu utvrdili pozicije u vezi sa učešćem u vlasti mimo Vlade RS-a, a da su sada PzD i Osmorke predložili Hurtića za državni nivo.

“Nakon sastanka sa SNSD-om izvjestićemo sve predsjednike Pokreta da donesu svoj konačan stav”, zaključio je.

Kako saznaje Klix, mnogo je nezadovoljstva u Pokretu za državu i jer se strane različito tumače sporazum pa je opstanak PzD-a u ovom kapacitetu doveden u pitanje, a sve bi se trebalo raspetljati veoma brzo.

“Pitajte Nikšića”

Glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obilježeno je brojnim optužbama o nepravilnostima, piše faktor.ba.

Nakon što je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH što im je omogućilo kontrolni paket u ovom domu naredne četiri godine, opozicijski zastupnik u NSRS Nebojša Vukanović za to je optužio SDP.

Na njegove optužbe reagovao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić navodeći kako posjeduje dokaze koje je tokom jednog televizijskog gostovanja pokazao voditeljici.

– Znao sam s kakvim prevarantima imamo posla. Bilo bi dobro da sada postavimo pitanje svima onima zabrinutima u Sarajevu, koji su ovih dana prozivali, vrijeđali zastupnike SDP-a, Vojina Mijatovića, pa i mene. Mi smo pozivali opoziciju, znajući za ovo, da oni glasaju za naše kandidate. Mi smo opet na sebe preuzeli i donijeli odluku, pogazili neke principe – tom prilikom je rekao Nikšić, pokazujući novinarki TVSA glasački listić na mobitelu za šta je tvrdio da je dokaz kako su SDP-ovci glasali za opoziciju u RS-u a ne tako da stranka Milorada Dodika dobije četiri delegata.

Uslijedilo je potom pojašnjenje Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, koji je istakao kako je “nije bilo moguće fotografisati glasački listić na licu mjesta” te je naveo kako je fotografija koju je Nikšić pokazivao “vjerovatno nastala kod Dodika u kabinetu nakon glasanja sa nekim tuđim glasačkim listićem sa namjerom da se napravi ta neka vrste vrlo ružne, perfidne, prljave političke igre i pravdanja SDP-a pred javnošću u FBiH”.

Tvrdnju Borenovića da fotografija nije nastala tokom glasanja potvrdio je danas član Predsjedništva Socijaldemokratske partije i zastupnik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Saša Grbić gostujući na N1.

Grbić je na pitanje voditelja da li je fotografisao svoj glasački listić odgovorio:

– Apsolutno ne. Glasanje je tajno.

Na naredno pitanje “odakle Nikšiću fotografija” Grbić je naveo kako to pitanje treba postaviti predsjedniku SDP-a.

(SB)

Oznake: Saša Grbić