Vijesti 03.11.2015.

Grci u agoniji: Nemamo gdje da sahranimo izbjeglice

ČITANJE: 1 minuta
grci izbjeglice
Vlasti na ostrvu Lezbos saopštile su da više nemaju mjesta na grobljima i da 50 tela stradalih izbjeglica nije sahranjeno niti se zna gdje će to biti obavljeno.

Gradonačelnik Spiros Galinos rekao je da su mrtvačnice i groblja prepunjeni, da je samo tokom vikenda bilo pet sahrana izbjeglica.

– U mrtvačnici se i dalje nalaze 55 tijela stradalih… Ne znamo šta ćemo da radimo… Ko je mogao da pretpostavi toliki pokolj na Egejskom moru- upitao je Galinos.

Lezbos ima svega 86.000 stanovnika, nalazi se u Egejskom moru blizu turske obale i često je glavna destinacija za izbjeglice koje iz Azije pokušavaju da stignu u Evropu.

U tim pokušajima veoma su česte nesreće, krijumčari ljudima pretrpavaju brodove tako da nerijetko dolazi do katastrofa i utapanja velikog broja ljudi.

U ponedjeljak se udavilo 11 izbeglica, dan ranije 15, a Galinos navodi da vlasti užurbano rade na pronalaženju rješenja za otvaranje novog groblja, pored sadašnjeg koje je puno.

Situacija na ostrvu je navela i radnike u hitnim službama da protestuju zbog smanjenja prihoda iz budžeta države, odlukom Vlade premijera Aleksisa Ciprasa, a u okviru programa štednje.

Da je situacija zaista kritična na Lezbosu svjedoči i podatak da na cijelom ostrvu postoje samo tri vozila hitne pomoći, što je daleko od dovoljnog, naročito ako se uzme u obzir da će Grčka uskoro postati “hot spot“ za izbjeglice, prema planu Evropske unije koji je nedavno usvojen u Briselu.

(B92)