Svijet 19.06.2024.

Grčka gradi najveći i najzeleniji pametni grad u Evropi: Pogledajte “čudo” od osam milijardi dolara

ČITANJE: 3 minute

Grčka je započela izgradnju najvećeg i najzelenijeg pametnog grada u Evropi, u sklopu projekta vrijednog osam milijardi dolara koji se planira već više od decenije.

Smješten na lokaciji bivšeg aerodroma u Atini, Ellinikon će sadržavati prvi grčki neboder, luksuzni tržni centar i sportski park. Razvojni timovi su za Business Insider izjavili kako pokušavaju stvoriti “raj poštanskih brojeva” koji spaja prekrasne obalske poglede sa tehnološki naprednom i ekološki prihvatljivom infrastrukturom. Procjenjuje se da će prva faza projekta, koja bi trebalo da bude završena do 2026. godine, privući milion novih turista i povećati grčku ekonomiju za 3,3 milijarde evra (3,6 milijardi dolara).

Ellinikon je jedan od nekoliko visokotehnoloških novih gradova koji se grade širom svijeta, iako su obično locirani u Kini ili na Bliskom istoku, a ne u Evropi. Pametni grad nosi ime po napuštenom Međunarodnom aerodromu Ellinikon, koji se nalazi šest kilometara južno od Atine i zatvoren je 2001. godine. Izgradnja je prvobitno trebalo da počne 2008. godine, ali je znatno odgođena zbog globalne finansijske krize koja je dovela grčku ekonomiju na ivicu kolapsa.

Radovi na projektu, koji developeri opisuju kao najveći urbani regeneracijski projekat u Evropi, konačno su počeli u julu 2020. godine.

Razvojni timovi ističu zadivljujuće poglede na Egejsko more i regeneracija dvomiljske obalne linije je prioritet.

Izgradnja luksuznih vila Cove Residences započela je prošle godine. Kompanija Lamda Development, koja je uvrštena među 100 najuticajnijih kompanija prema Time Magazineu, već je prodala 350 nekretnina na obali i nedavno je najavila početak rada na novoj lokaciji pod nazivom Little Athens, koja će imati još 1.115 stambenih jedinica.

Ideja o otvaranju metropolitanskog parka na mjestu napuštenog aerodroma postoji od 2005. godine. Lokacija je veličine 650 hektara, što je otprilike veličina Alley Pond Parka u Queensu, Njujork.

Razvojni timovi opisuju Riviera Tower, koji je trenutno u izgradnji i imaće 180 apartmana na 50 spratova, kao “dragulj u kruni” Ellinikona. Sa svojih 200 metara visine, biće najviša zgrada u Grčkoj i prvi neboder kada bude završen.

Centar za iskustvo pametnog grada, koji je otvoren 2022. godine, je restauracija jednog od originalnih hangara napuštenog aerodroma. Cilj mu je proslaviti istoriju lokacije i predstaviti neke od ekološki prihvatljivih tehnologija za koje osnivači vjeruju da će biti ključne za gradove budućnosti.

Lamda i drugi izvođači su takođe prioritet stavili na izgradnju Riviera Galleria, luksuznog trgovačkog distrikta koji se nalazi pored Riviera Towera. Prema Retail Insight Networku, lokacija će biti dom za 70 vodećih modnih brendova.

Kirijakos Micotakis je ranije ove godine posjetio Ellinikon kako bi obilježio otvaranje prve završene zgrade Lamde, centra za osobe s invaliditetom. Povećanje grčke ekonomije je jedna od njegovih glavnih prioriteta kao premijera.

CEO Lamde, Odisseas Athanasiou, ranije je izjavio da Ellinikon “stavlja Grčku na mapu iz pravih razloga” — ali ne slažu se svi Atinjani. Neki lokalci strahuju da će projekt pretvoriti Atinu u “mini-Dubai” pun megajahti i kazina, dok drugi kritikuju uništavanje istorijskih zgrada povezanih sa starim aerodromom.

Oznake: Ellinikon, grad, Grčka