Svijet 23.05.2021.

Grčka traga za odbjeglim vođom neonacista, sumnja se da je utočište našao u Republici Srpskoj

ČITANJE: 5 minuta

Sedam mjeseci nakon zabrane Zlatne zore Christos Pappas, zamjenik šefa te ekstremno desničarske stranke, još uvijek je na slobodi.

Batinaš je konačno u zatvoru, a za teoretičarem policija još uvijek traga. Ioanis Lagos (48), bivši tjelohranitelj Nikosa Mihaloliakosa, šefa grčke neonacističke stranke Zlatna zora i kasnije njen vodeći član i zastupnik u Evropskom parlamentu, 15. maja 2021. godine je iz Belgije izručen Grčkoj. Zbog tog događaja grčka javnost sada je prisiljena sjetiti se Christosa Pappasa, drugog čovjeka te neonacističke stranke, piše DW.

Sedam mjeseci nakon historijske presude kojom je stranka Zlatna zora označena kao “kriminalna organizacija”, javnost je gotovo zaboravila na tu neofašističku organizaciju. S jedne strane, zbog toga što su pandemija i izvještavanje o covidu-19 gotovo sve gurnuli u drugi plan. A s druge strane, i zato što desničarski ekstremisti, zbog zabrane izlazaka, nisu imali priliku za rasističke napade na migrante ili za antisemitski vandalizam.

Upitna budućnost stranke

Napad na novinara DW-a Tomasa Jakobija u januaru 2020. bio je posljednji ekstremno desničarski izgred u Grčkoj. Ubrzo nakon toga uslijedilo je prvo zatvaranje zbog korone.

Propadanje Zlatne zore je međutim počelo mnogo prije sudske presude. Naime, Grčka se 2018. godine konačno oporavila od duge ekonomske krize. S druge strane, vladajuća konzervativna stranka Nea Dimokratia sa svojim obećanjem o uvođenju “zakona i reda” u odnosu na desničare bila je znatno uvjerljivija i uspješnija nego Kršćansko-demokratska stranka (CDU) u Njemačkoj u odnosu na desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) i uspješnija nego što je u Španjolskoj bio Partido Popular u odnosu na stranku Vox.

S premijerom Kyriakosom Mitsotakisom Nea Dimokratia je uspjela vratiti veliki dio desničarskih birača i zbog njenog otvorenog neprijateljstva prema migrantima i izbjeglicama. Trenutno izgleda kao da jedna prava neonacistička stranka u Grčkoj u skorijoj budućnosti nema većih izgleda – iako su nehumane ideje ekstremnih desničara još uvijek vrlo žive.

Polovičan uspjeh

Presuda iz oktobra 2020. jedan je od posljednjih eksera na mrtvačkom sanduku Zlatne zore – još jedan je bilo izručenje Lagosa prošle subote. Vlada u Atini ponosno je priopćila da se Grčka uspješno izborila s “toksičnim otrovom” Zlatne zore. Vladavina prava uspješno se suprotstavila ekstremno desničarskim zločincima.

Ali dolazak Lagosa u zatvor u Domokosu, u središnjoj Grčkoj, samo je polovičan uspjeh. Za njega je isključivo zaslužna belgijska policija, koja je neonacista uhapsila odmah nakon što mu je Evropski parlament ukinuo imunitet. I u Belgiji Lagos je odmah bio prebačen u zatvor s maksimalnim mjerama sigurnosti. Optuženi nije ni pokušao uložiti žalbu na izručenje Grčkoj. Osjećao se, kako je rekao, neugodno među mnogim muslimanskim zatvorenicima u Belgiji.

Fijasko sigurnosnih službi

Za razliku od belgijskih kolega, grčka policija i ministar za zaštitu građana Mihalis Krisohoidis bilježe neviđeni fijasko: već sedam mjeseci sigurnosne službe traže Christosa Pappasa, zamjenika vođe neonacističke stranke Zlatna zora Mihaloliakosa. Iako je nakon presude protiv stranke bio pod strogim nadzorom u svom stanu u Atini, uspio je pobjeći 1. oktobra 2020. Drugom čovjeku Zlatne zore od tada se gubi svaki trag. Odvjetnik ovog neonacista je samo kratko saopćio da njegov klijent nema volju do suđenja sjediti u zatvoru.

Od tada Christosa Pappasa traži Interpol, a u potragu je uključena i antiteroristička jedinica grčke policije. Nije isključeno da je neonacist pobjegao u inostranstvo ili na Svetu Goru, u autonomnu monašku republiku, na sjeveru Grčke. Policija ga je u februaru tražila u manastiru Esfigmen, ali bezuspješno.

Pomoć iz Srbije

Grčka policija zatražila je i pomoć kolega iz Srbije. Desničarski ekstremist Pappas uvijek iznova se hvalio prijateljstvom s Vojislavom Šešeljem, predsjednikom krajnje nacionalističke Srpske radikalne stranke i osuđenim ratnim zločincem. Ali ni srpska policija nije imala uspjeha. Trenutno su se ponovo pojavile glasine da se Pappas, uz pomoć srpskih neonacista, krije u bosanskoj Republici Srpskoj.

Pappasov bijeg je naročito sramotan za grčku vladu. Prije kraja suđenja stranci Zlatna zora, u jesen 2020. godine, vlada je poručila da optuženi, u slučaju da budu osuđeni, neće imati prilike pobjeći. Rečeno je bilo da će im biti praćen svaki korak. Pappasov očito ne, što je već samo po sebi porazno. Još je gora sumnja da su neonacisti imali pomagače u sigurnosnim službama.

Kanali za komunikaciju s policijom?

Policija u Grčkoj ne samo da je slijepa na desno oko, već je i nesrazmjerno mnogo njenih službenika 2012. i 2015. godine glasalo za Zlatnu zoru. Pappasov advokat nedavno je za list Ta Nea rekao kako postoje kanali komunikacija između njegovog klijenta i sigurnosnih službi i da se vodi neka vrsta pregovora. Portparolka vlade to je odmah demantirala: “Nema nikakvih pregovora s bjeguncem Christosom Pappasom. On će biti pronađen i uhapšen.”

Od tada je opet prošlo deset dana i Pappas je još uvijek na slobodi. Lagos je od subote u zatvoru. Neonacist je zadržao poslanički mandat i nastavlja primati plaću od EU. Čak ima i pravo iz zatvora učestvovati na sjednicama Evropskog parlamenta.

Po dolasku u Atinu, Lagos je rekao da je i dalje spreman “podnijeti svaku žrtvu za pravoslavlje i Grčku”. Čovjek koji je osuđen na zatvorsku kaznu od trinaest godina i osam mjeseci, zbog vođenja zločinačke organizacije i drugih krivičnih djela, postao je poznat u Evropskom parlamentu kada je tokom svog govora, u januaru 2020. godine, poderao tursku zastavu.

(E.M)