Politika 31.05.2022.

GRČKI MINISTAR SA TURKOVIĆEVOM: Atina protiv promjena granica u regionu

ČITANJE: 3 minute

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Grčke, Bisera Turković i Nikolaos Dendias, razgovarali su danas u Sarajevu, tokom ministrove službene posjete BiH, o trenutnoj situaciji, ne samo u BiH, nego i u regiji i cijeloj Evropi.

Dvije zemlje imaju oko 20 bilateralnih sporazuma iz oblasti privrede, zaštite investicija, odbrane, transporta, kulture, obrazovanja i nauke, a, kako je rečeno, postoji prostor za jačanje ekonomskih odnosa. No, naglašena je vrlo uspješna saradnja u oblasti odbrane.

Grčka je kao članica NATO-a respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama, istaknuto je, a svake godine potpisuje se Program bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Grčke.

Šef diplomatije Grčke podvukao je da ta zemlja nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet, zalaže se za sigurnost i stabilnost u regiji, a principijeno se protivi bilo kakvim promjenama granica u regiji.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH, o kojoj ga je Turković na sastanku ranije izvijestila posebno u smislu izmjena Izbornog zakona i ograničenih izmjena Ustava BiH, naglasio je da je konstruktivan dijalog najbolji način da se riješe problemI, ali to zahtIjeva strpljenje i angažman svih.

“Rješenje mora doći iznutra, iz te zemlje, a ne izvana, i moramo biti oprezni jer su se pojavili akteri s treće strane kojima je cilj da destabiliziraju regiju. Svi partneri na zapadnom Balkanom trebaju suzbijati negativne uticaje i držati se evropskih vrijednosti”, stava je Dendias.

Kako je kazala Turković, Grčka je jedna od država koja kontinuirano podržava evropske integracije zbog čega je izrazila zadovoljstvo što u Grčkoj BiH pronalazi saveznika za napore da BiH dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, jer je to ono što podržava i želi većina građana Bosne i Hercegovine.

“Sve više sazrijeva svjesnost i u Briselu i u drugim evropskim prijestolnicama zašto i zbog kakve politike i ustavnog uređenja Bosna i Hercegovina trenutno nije u poziciji da na vrijeme ispuni 14 preduvjeta iz Mišljenja Evropske komisije”, dodala je.

Daljnja blokada napretka samo će ojačati negativne utjecaje u regiji i biti doprinos destabilizaciji, smatra Turković, ali je evidentno da ključni međunarodni faktori posvećuju sve više pažnje i BiH, što ohrabruje i traži da se donesu važne odluke za mir i stabilizaciju.

“Bosna i Hercegovina je pokazala gdje vidi svoju sadašnjost i budućnost U odlukama da se pridruži svim stavovima i odlukama EU u pogledu Ukrajine i sankcija prema Ruskoj Federaciji. To, u našim okolnostima jesu bile legalne, osnovane i razumne odluke, ali nisu bile nimalo lake”, pojasnila je.

Izrazila je očekivanje da će EU i NATO, ali i ključne svjetske sile, vrlo brzo usaglasiti posebne „'tailor-made’ programe koji će BiH staviti bespovratno na tračnice napretka te spriječiti prelijevanje krize iz Ukrajine na ovaj dio Evrope.

Zahvalila je za donacije vakcina protiv koronavirusa iz jula prošle godine koju je Grčka poslala u Bosnu i Hercegovinu kada je to bilo potrebno te je na kraju izraženo uvjerenje da će odnosi u narednom periodu biti i snažniji i sadržajniji, prenosi Klix.

(SB)