Vijesti 15.04.2016.

Greškom ljekara dijete rođeno sa cerebralnom paralizom, porodici 800.000 evra odštete

ČITANJE: 1 minuta
beba paraliza
Roditelji djeteta iz Nove Gorice, koje je zbog loše odluke doktora rođeno s cerebralnom paralizom te se ne može kretati niti govoriti, dobili su još uvijek nepravomoćnom presudom odštetu od 800.000 evra, što je do sada jedna od najvećih odšteta koju su slovenski sudovi dosudili za slučajeve doktorskih grešaka.

Slučaj žene I.T.J, koja je u porodilištu u Postojni došla s uputnicom koja je preporučivala porod carskim rezom, ali se doktor odlučio da će je poroditi prirodnim putem iako je imala suženje zdjelice, a da joj nije objasnio rizike vaginalnog poroda, vukao se na sudovima 11 godina.

Odšteta od 800.000 evra roditeljima je dodijeljena u ponovljenom suđenju, nakon što je prvobitna osuđujuća presuda s još višom odštetom od 840.000 evra bila poništena zbog proceduralne greške, prenosi Hina.

Sud je visinu odštete izračunao prema sumi 400 prosječnih mjesečnih plata, plus kamate za period od kada je prijavljen sudu i doktorskoj komori, ali porodilište je najavilo da će se na presudu žaliti.

Roditelji nesretnog djeteta koje je duševno normalno razvijeno, ali ne može govoriti niti se kretati te je 24 sata na dan ovisno o tuđoj pomoći, izjavili su da žele biti sigurni da će ono imati finansijsku podršku i brigu i onda kad oni o njemu više ne budu mogli brinuti.

(Avaz)