Svijet 16.10.2022.

GRETA TUNBERG: Ne zarađujem od aktivizma, uskoro objavljujem “Klimatsku knjigu”

ČITANJE: 1 minuta

Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg tvrdi da ne zarađuje novac od aktivizma te da prihod ostvaruje od studentskog granta.

Uskoro će biti objavljen njen priručnik o klimatskim promjenama nazvan “Klimatska knjiga (The Climate Book)”. Ukazala je da će donirati novac od prodaje ovog djela te se nada da će time dodatno potaknuti na debatu o klimatskim promjenama.

“Lijepo je imati novac, ali ako ga doniram za, primjera radi, konzervaciju prirodnih staništa, onda mogu potaknuti na debatu o tim pitanjima”, izjavila je u intervjuu za magazin The Times.

Upitana da li će uopće zaraditi novac od prodaje spomenute knjige, odgovorila je da će to biti slučaj ako je prevede s engleskog na švedski. Knjiga je napisana na engleskom jeziku. Uprkos tome što je poznata u cijelom svijetu, Thunberg ne misli da je utjecajna, niti da koristi benefite koje popularnost donosi.

“Kada je riječ o umjetnicima ili influencerima, oni mogu zaraditi novac, a pri tom da ljudi ne budu ljuti na njih. Ja to ne mogu uraditi”, istakla je.

Također tvrdi da ne koristi taksi, da uvijek rezerviše kartu za voz i smještaj te da uvijek nosi svoju hranu. Komentarišući navod da u tajnosti ima bogatstvo od milion dolara, poručila je da je to zato što je dobila nagrade vrijedne milion eura.

“Osvojila sam i mnogo vrednije nagrade, ali sam novac donirala. Naravno, to njih ne zanima”, dodaje.

“Klimatska knjiga” Grete Thunbeg biće objavljena 27. oktobra.

(SB)

Oznake: Greta Tunberg