Politika 02.11.2020.

Grlić Radman: Dejtonski sporazum derogiran puzajućim reformama i bonskim ovlaštenjima

ČITANJE: 1 minuta

Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je Dejtonski sporazum derogiran puzajućim reformama i bonskim ovlaštenjima visokih predstavnika koje su išle na štetu Hrvata u BiH.
Radman kaže da u Zagrebu stalno slušaju o nezadovoljstvu Hrvata u BiH, što je indikator da nešto nije uredu.

– Hrvatska zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH. Tročlano Predsjedništvo je zamišljeno da bude rezultat biranja naroda, što sada nije slučaj. Želimo da se poštuje duh Dejtona – rekao je Radman u Mostaru.

On je naveo da aktuelni Izborni zakon BiH ide na štetu hrvatskog naroda u BiH i da ga treba mijenjati o čemu se razgovaralo i u Zagrebu.

Radman je istakao da je BiH zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te da lideri moraju shvatiti svoju odgovornost u interesu Hrvata, Srba i Bošnjaka, te da se dogovore o budućnosti zemlje.

– Јedni druge trebaju slušati. Ako mi slušamo o nezadovoljstvu Hrvata, znači da nešto nije uredu – rekao je Radman.

On kaže da je Hrvatskoj u interesu stabilna, fukcionalna i prosperitetna BiH.

– Važno je da BiH odgovara opštim formulacijama i duhu Dejtona, Ustava BiH, koji je temeljni pravni akt koji uređuje konstitutivnost i jednakost naroda – istakao je Radman.

Hrvatski šef diplomatije boravi u Mostaru zbog predavanja na Sveučilištu u Mostaru povodom 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi N1.

Radman je istakao da mu je čast govoriti o Dejtonu, te da je Hrvatska aktivni zagovaralac evroatlantskog puta BiH.

Tokom dana Radman će se sastati sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te će zajedno će njim posjetiti Tomislavgrad i Livno.

(Srna)