Politika 24.01.2022.

GRLIĆ RADMAN: EU mora poslati snažnu poruku kočničarima izborne reforme u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da EU mora poslati jasnu i snažnu poruku onima koji koče proces izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Ministar Grlić Radman, koji sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica, rekao je da je tokom sastanka govorio o stanju u Bosni i Hercegovini i upoznao kolege s trenutnom situacijom u vezi s naporima na izmjenama izbornog zakona u kojima sudjeluju predstavnici Sjedinjenih Država i Evropske unije, prenosi Avaz.

– Izvijestio sam ih o zabrinjavajućoj situaciji u BiH. Rekao sam da je nužno da EU mora poslati snažnu, jasnu i nedvosmislenu poruku onima koji koče promjene izbornog zakona i kojima odgovara status quo – rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da su promjene izbornog zakona nužne kako bi se eliminirali svi oblici diskriminacije u izbornom procesu i omogućilo legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda u kolektivnim tijelima zemlje.

Dodao je da je za svoje stajalište dobio podršku nekoliko svojih kolega, kazavši da u BiH treba uložiti više političkih napora kako ona ne bi postala interesno područje trećih zemalja, prenosi Hina.

(SB)