Politika 23.07.2021.

Grlić-Radman: Hrvatska podržava Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida

ČITANJE: 1 minuta

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman načelno je podržao današnju odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, kojom se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Radman je, komentirajući ovu odluku rekao da Hrvatska podupire “svaku odluku koja doprinosi miru, stabilnosti i suživotu u BiH”.

“Ako odluka Valentina Inzka koji dosad nije koristio Bonske ovlasti na koje ima pravo, ide u smjeru saradnje, traženja onog rješenja koje će zadovoljiti sve potrebe koje se očekuju od Visokog predstavnika, a to je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, onda mi pozdravljamo svaku odluku koja doprinosi miru, stabilnosti i suživotu tri konstitutivna naroda i ostalih građana BiH”, kazao je Grlić Radman za Klix.

Njegova izjava se u mnogočemu razlikuje od izjave njegove stranačke kolegice iz BiH Borjane Krišto lpja je rekla da za Bosnu i Hercegovinu nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke.

Podsjećamo, Valentin Inzko je danas, osam dana prije odlaska s funkcije, upotrijebio bonske ovlasti i nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Kazna za kršenje tog zakona je od šest mjeseci do pet godina.

(A.M.)