Politika 05.01.2022.

GRLIĆ RADMAN I TURKOVIĆEVA U SARAJEVU: “Hrvatska podržava sve ono što se lideri u BiH dogovore”

ČITANJE: 1 minuta

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas na pres konferenciji nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković da BiH u Hrvatskoj ima prijatelja i partnera.

Kako je na početku svog obraćanja rekao Grlić Radman, to je međusobno uvažavanje. Živimo u vrlo dinamičnim vremenima imamo veliku odgovornost. Mir je najvažniji.

“Moja današnja posjeta BiH nadovezuje se na veoma uspješnu posjetu premijera Plenkovića. Došao sam kako bih s ministricom Turković razmotrio mogućnost održavanja zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu”, kaže Grlić Radman.

Dodao je da su BiH i Hrvatska upućene jedna na drugu s obzirom na to da imaju najdužu granicu.

“Osim toga, nas povezuje i visoka trgovinska razmjena od oko dvije milijarde evra. Svjestan sam trenutnih okolnosti u BiH, ali računamo da će se ta situacija promijeniti i da će biti moguće održati sjednicu. Iskreno se nadam da će doći do poboljšanja političkih okolnosti u BiH, a tome bi uveliko doprinjelo postizanje dogovora o izbornom zakonu”, dodao je Grlić Radman.

Naglasio je da Hrvatska podržava sve ono što se politički lideri u BiH dogovore.

“Hrvatskoj je u interesu stabilnost BiH, što je ujedno i garant za pristupanje Evropskoj uniji. Kad bi se samo Hrvatsku pitalo, BiH bi već bila u EU”, naglašava hrvatski ministar.

(N.S)